Träd är viktiga i staden – plantera fler

Träden togs bort för att det står så mycket vatten längs Lindövägen, säger ansvarig tjänsteman på kommunen i en artikel i NT.

Men hallå, träden suger ju upp mängder av vatten. De skyddar oss cyklister mot vind och sol, skriver Anders Wennerblad om de borttagna träden på Lindövägen. Arkivbild.

Men hallå, träden suger ju upp mängder av vatten. De skyddar oss cyklister mot vind och sol, skriver Anders Wennerblad om de borttagna träden på Lindövägen. Arkivbild.

Foto: Gunnar Hagberg

Insändare2023-03-29 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Trädfällningen ska bromsa översvämningarna" NT 25/3
Men hallå, träden suger ju upp mängder av vatten. De skyddar oss cyklister mot vind och sol. De är viktiga för fåglar, insekter och biologisk mångfald. Död ved ska ligga kvar i naturen, det finns för lite i det moderna skogsbruket. De stammar som möjligen var ruttna, jag har inventerat och funnit bara en rutten av över 100 som fällts, kunde ha kapats och lagts åt sidan.

All forskning visar att träd har en väldigt viktig roll, inte bara i våra skogar, utan även i städerna. De renar luften från avgaser, har klimatreglerande effekter, mildrar värmeböljor och skyfall och ger skugga. Många träd gynnar våra livsviktiga pollinatörer. Allt detta har samlingsnamnet Ekosystemtjänster. Alltså naturens tjänster som är bra för oss.

Vidare berättas att flera träd och buskar ska bort i staden för att öka säkerheten. Gäller det även i Vrinneviskogen och längs vår fantastiska cykelbana genom Abborrebergsskogen från Marby till Lindö som vi nyttjar för att få vindskydd i ställer för att cykla livsfarliga Djurövägen och längs blåsiga Dagsbergsvägen.

Nej, kommunen – bilarna är för många och minskar säkerheten och förstör vårt jordklot.