När elpriserna befinner sig på rekordnivåer

Företrädare för det affärsdrivande företaget Vattenfall förklarar/skyller elprishöjningarna på ’isbildning’ i älvar och sjöar vilket redovisades nyligen i radions P1

Skälet till dessa helt ohemula prishöjningar på el är tillämpningen av vinstmaximeringsprincipen och den nu etablerade europeiska marknaden som EU utgör, skriver Per Wallberg. Genrebild.

Skälet till dessa helt ohemula prishöjningar på el är tillämpningen av vinstmaximeringsprincipen och den nu etablerade europeiska marknaden som EU utgör, skriver Per Wallberg. Genrebild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2021-12-08 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som om det vore något nytt att isbildning återkommer varje år vid denna tidpunkt på året.
Törs man inte eller är det något i maktapparaten som gör att man inte vill tala sanning.


Väl medveten om att sedan inträdet i EU har i princip allt blivit såväl byråkratiserat som tekniskt komplicerat. Något som hela tiden blir ett förstahandsval att skylla på men också gör att företrädare som personen vid Vattenfall förenklar och skyller på isbildning i älvar och sjöar. Inte utan att man tar sig för pannan och undrar vart är vi på väg.


Skälet till prishöjningarna har inget med älvar och sjöar att göra. Det är ju en fullständigt korkad och förljugen förklaring.
Skälet till dessa helt ohemula prishöjningar är tillämpningen av vinstmaximeringsprincipen och den nu etablerade europeiska marknaden som EU utgör. Dessa effekter berördes inte när dåvarande statsministern (S) Ingvar Carlsson drev opinion för ett EU-inträde tillsammans med Mona Sahlin och flera. Nej då var det freden, passfriheten, den fria rörligheten på arbetsmarknaden med flera så kallat mjuka frågor/skäl. Något man skulle kunna kalla politisk populism.
Det vore ju klädsamt om man vid sina orsaksförklaringar för en gång skull kunde hålla sig till sanningen. Eller är det så illa att man inte vet bättre.


Tyvärr var det bättre förr om än inte alltid.