Mycket är bra annat är väldigt dåligt

Äldreomsorgen i Norrköping har debatterats flitigt den senaste tiden.

Den största tillgången är personalen, som verkligen sliter för att göra tillvaron bra för våra gamla, skriver signaturen Sjuksköterska.

Den största tillgången är personalen, som verkligen sliter för att göra tillvaron bra för våra gamla, skriver signaturen Sjuksköterska.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2023-01-03 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med många års anställning som sjuksköterska inom kommunen ser man både för och nackdelar med stadens äldreomsorg. Det är en hel del som är dåligt med Norrköpings äldreomsorg, men också mycket som är bra. Från politikernas sida händer inte mycket, men de skulle kunna förbättra omsorgen radikalt, med några enkla förändringar. 

Den största tillgången är personalen, som verkligen sliter för att göra tillvaron bra för våra gamla. Med engagemang, värme och stort hjärta jobbar de dygnet runt, 365 dagar om året, till ofta ganska dålig lön. I personalens arbetsuppgifter ingår all städning, även flyttstädning. Detta moment tar mycket tid, som istället kunde läggas på omsorg och omvårdnad. 

Ofta är det personalbrist vilket leder till stress och att tiden inte räcker för alla boende/brukare. Genom att se till att det fanns tillräckligt med personal samt att fokus ligger på omsorg och omvårdnad skulle personalen kunna fokusera på de gamla. 
Maten, alla vet att gamla behöver extra näringsrik mat. Tyvärr finns det inte möjlighet att erbjuda det på grund av penningabrist. Om något extra ska köpas in, får man minska på något annat. Personalen försöker efter bästa förmåga att tillgodose näringsbehovet, men istället för energirik milkshake serveras saftsoppa. 


Det största ansvaret ligger hos politikerna som inte säkerställer stadens äldreomsorg, både gällande pengar och styrning.