Marknaden drivkraften för narkotika

Marknad är avgörande för producenter och leverantörer. Marknad är drivkraften. Det gäller också narkotika.

Insändare 7 februari 2023 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Produkterna på den marknaden är skadliga och beroendeframkallande varför det finns en skyddslagstiftning som gör produkterna illegala. Produktion och försäljning är i vårt land olagliga liksom bruket. Det skyddar oss inte mot att en marknad utvecklats men lagstiftningen har lett till att antalet som testat och som använder mer eller mindre frekvent är lägre än i de flesta länder. 

 

För närvarande riktas fokus starkt på de dödliga konflikterna om narkotikamarknaden som sprider sig även utanför storstäderna. Även om det dödliga våldet i mycket hög grad drabbar aktörer inom distributionen av narkotika skapar det tillsammans med sprängningar och annan kriminalitet otrygghet. Samhällets resurser för prevention och repression är för närvarande otillräckliga.

 

Det är dags att utkräva ansvar av marknaden. Eftersom brukaren är oumbärlig – oavsett om denne röker hasch på sommarsemestern, snortar en lina på en restaurang eller skjuter heroin i armvecket – bärs narkotikamarknaden upp av brukarna. Det spelar ingen roll hur ofta och vad du brukar. 

 

Du bär norm och kultur vidare till andra, till nya brukare, som i sin tur gör de kriminella intressena bakom produktion och distribution ännu starkare. 

Det är du som brukar narkotika som möjliggör det narkotikarelaterade våldet och således du som också kan bidra till lösningen. Sambandet är glasklart. Det är inte en åsikt. Det är ett faktum.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa