Vården kan spara pengar med hjälp av mindfulness. Ny forskning från Lunds universitet publicerad i European Psychiatry i april visar att mindfulness i grupp är lika effektivt som individuell KBT vid en stor mängd psykiatriska symtom.
Det betyder att med kompetens i mindfulness på vårdcentralen skulle många patienter som idag inte får hjälp kunna få det! Primärvården skulle använda sina resurser mer kostnadseffektivt. Särskilt gäller det idag då resurserna för samtalsterapi på de flesta håll är otillräckliga.De hittillsvarande insatserna i vården och på våra arbetsplatser har inte stoppat utvecklingen av psykisk ohälsa. Istället har sjukskrivningarna ökat med 111% mellan 2011 och 2016, enligt Försäkringskassan.
Och andelen med psykiatrisk diagnos har under samma tid ökat från 33 till 45%. Professor Jan Sundquist, ansvarig för den nya studien, föreslår att resurser till del borde överföras från individuell terapi till mindfulness i grupp – som denna studie bygger på. En fördel med mindfulness är att förhållningssättet är lika användbart för att förebygga psykisk ohälsa som för att behandla, rehabilitera och förhindra återfall.
Personal i offentlig sektor – sjukvård och kommun – har höga sjuktal och psykisk ohälsa är en huvudorsak. Också här behövs mer engagemang och nytänkande – såväl från arbets- som vårdgivare.
Det är dags för sjukvårdspolitiker och chefer i primärvård att ta del av forskningen och hjälpa fler med samma resurser som vården har idag. Det är hög tid att prova nytt om utvecklingen skall kunna vändas!