Miljömedvetna restauranger borde införa köttskatt

Exempelvis kött måste bli dyrare för att vi ska nå hållbarhetsmålen.

Insändarskribenten skriver att miljömedvetna restauranger borde höja priset på kött för att minska köttkonsumtionen. Arkivbild.

Insändarskribenten skriver att miljömedvetna restauranger borde höja priset på kött för att minska köttkonsumtionen. Arkivbild.

Foto: Mostphotos

Insändare2022-07-15 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sa Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, till DN förra veckan. I en färsk pilotstudie införde tre nederländska restauranger en smart köttskatt, höjt pris på animalier och sänkt pris på växtbaserat, vilket slutade med en enorm succé: Köttkonsumtionen minskade med hela 20 procent. Miljömedvetna restauranger i Norrköping bör göra likadant.

Radikala politiska förändringar måste till för att Sverige ska nå hållbarhetsmålen 2030, enligt Gabriel Wikström. En färsk studie från Greenpeace “Reform of the VAT rates for animal and plant products” visar hur en effektiv köttskatt kan utformas: Maximal moms på animalier i kombination med momsfri växtbaserad mat, leder både till stora klimatvinster samtidigt som den klimatsmarta växtbaserade matkassen blir billigare, vilket speciellt gynnar dem med tunn plånbok.

Kött-, mjölk och äggkonsumtion har en mycket stark negativ påverkan på flertalet av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som exempelvis begränsad klimatpåverkan, hållbar konsumtion och produktion, ekosystem och biologisk mångfald samt hälsa och välbefinnande. Kan tre nederländska restauranger framgångsrikt införa köttskatt så kan miljömedvetna restauranger i Norrköping också göra det.