Miljöfrågan en ickefråga i Finspång?

Vi kan konstatera att klimat- och miljöfrågorna lyser med sin frånvaro när de politiska partierna presenterar sina ambitioner inför nästa mandatperiod.


Vi upplever att det är få människor som fortfarande är oberörda inför det faktum att det börjar bli ont om pollinerande insekter, skriver Leif Sundström och Ingrid Westlund.

Vi upplever att det är få människor som fortfarande är oberörda inför det faktum att det börjar bli ont om pollinerande insekter, skriver Leif Sundström och Ingrid Westlund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-08 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är anmärkningsvärt med tanke på att det idag finns kalla fakta som minst sagt går utöver så kallat sunt förnuft. Vi upplever att det är få människor som fortfarande är oberörda inför det faktum att det börjar bli ont om pollinerande insekter. Klimatförnekarna blir färre, alltfler avstår att företa sig långresor med flyg och många funderar på att försöka leva mer hållbart. 

Vi anser att det med enkla medel, engagemang, sakkunskap och politisk styrning går att arbeta med miljöfrågan på ett flertal sätt. Dessutom är vi övertygade om att många Finspångsbor är intresserade av att vilja dra sitt strå till stacken för att behålla den biologiska mångfalden eller vill lära sig mer om att spara på elen.  Vi tror inte att 2 000 klimatforskares larmsignaler lämnar någon oberörd.

I vårt Finspång vill vi se:

  • fler odlingslotter och tätortsnära odling så att fler Finspångsbor får möjlighet att odla
  • att hårt tuktade gräsmattor förvandlas till blommande ängar, speciellt vid våra infarter och runt kommunens flerfamiljsbestånd
  • planteringar som huvudsakligen består av växter som drar till sig pollinerande fjärilar, bin och humlor
  • att stödet till Finspångs näringsliv också handlar om att ställa om till hållbart företagande
  • kommunala utåtriktade initiativ som fångar upp människors miljö- och odlingsintresse gärna i samarbete med lokala kunskapskällor som exempelvis Svenska Naturskyddsföreningen.
  •  

Idag finns ett stort miljöengagemang hos många människor som yttrar sig på olika sätt och av olika anledningar.  Det är viktigt att vi politiker konkret fångar upp detta engagemang och intresse och sätter miljö- och klimatfrågan lite längre upp på prioriteringslistan. Vi är förvånade över att miljöfrågan i dessa valtider förefaller vara en ickefråga. För oss i Vänsterpartiet är bin ingen bisak.