Medborgargarden när polisen står handfallen

Norrköping måste bli en trygg plats att vistas i. Efter den senaste tidens personrån känner man sig som Norrköpingsbo högst otrygg.

Man måste väl ändå i sanningens namn kunna få ta en promenad genom Folkparken och runt Åbackarna, en tidig kväll utan att vara rädd för att bli attackerad, skriver signaturen Orolig Norrköpingsbo.

Man måste väl ändå i sanningens namn kunna få ta en promenad genom Folkparken och runt Åbackarna, en tidig kväll utan att vara rädd för att bli attackerad, skriver signaturen Orolig Norrköpingsbo.

Foto: Mikael Strand

Insändare2021-06-02 12:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man måste väl ändå i sanningens namn kunna få ta en promenad genom Folkparken och runt Åbackarna, en tidig kväll utan att vara rädd för att bli attackerad.

Min fru och jag brukade ofta ta en promenad tidigt på kvällen runt Åbackarna, men inte ens om man är två, kan man känna sig säker. Idag tar vi bilen och ger oss ut från stan, men det är inte alla som kan och det kan väl inte heller vara meningen.



Polisen måste lägga mer resurser på att ta fast dessa rånare som även misshandlar, sparkar och slår, använder kniv, utan samvete och med avsaknad av empati. Vilka är dom?

Är det meningen att vi invånare måste ta saken i egna händer, att vi måste bilda medborgargarden som löser våld med våld? Att vi måste patrullera kvällar och nätter, för att ta förövarna på bar gärning?



Ett bättre alternativ borde vara att samarbeta med polisen, att faktiskt provocera fram brott, att som exempelvis privatperson eller ännu hellre civilperson vistas i utsatta områden och skylta med föremål begärliga för rånare, för att i stundens hetta ta dem på bar gärning.

Knappast vill Polisen utsätta oss för risken vad en provokation kan innebära, men det går bra att gång på gång se mellan fingrarna, för vad som blivit vardagsmat i vårt Norrköping.

Här behövs både taktik och hårdare tag och mer resurser. Det måste få kosta att få ett tryggare Norrköping.