Valdemarsvik är värt en framtid utan kärnkraft

Av olika anledningar har jag den senaste tiden hyst seriösa funderingar på att flytta till Valdemarsviks kommun. När jag nu läser om planerna på en kärnkraftspark ser jag stor anledning att tänka om, skriver signaturen "Före detta (?) presumtiv kommuninnevånare".

Översiktsbild av tomten sydväst om Gryt som är aktuell för en den tilltänkta kärnkraftsetableringen.

Översiktsbild av tomten sydväst om Gryt som är aktuell för en den tilltänkta kärnkraftsetableringen.

Foto: Latona Group

Insändare2024-07-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Beskedet: Kärnkraftverk planeras i Valdemarsvik" NT 26/6

"Gärna kärnkraftverk i Valdemarsvik" NT 28/6

Det finns två skäl att flytta till Valdemarsviks kommun: det är vackert och det känns lugnt och tryggt. 

Att kärnkraftverk inte är vackra håller till och med starka förespråkare med om. Lugnet kommer att spolieras totalt av en intensiv trafik och övrigt buller under en flerårig byggfas. Även när reaktorerna väl är i drift kommer en park av denna storlek ge upphov till en kraftig ökning av trafik och andra störningar som gör det mindre attraktivt att vistas i omgivningen, för såväl turister som bofasta. Tryggheten kommer också att kännas som bortblåst i närhet till all denna radioaktivitet.


Kärnfull Next hoppas på att få bygga en jätteanläggning för kärnkraftsproduktion intill Valdemarsviken.

I artikeln om planerna döljer inte strategichef John Ahlberg företagets avsikt att sedan sälja av hela projektet till "lämplig part".

Företagsekonomiskt är lämpligaste part så gott som alltid den som är villig att betala mest. Sannolikt kan ägarskapet då hamna utomlands, kanske hos en oligark med ryska intressen. 

Med den här typen av ägande kan det bli enkelt att utpressa kommunen och hela Sverige för att tvinga fram olika typer av åtgärder under hot om höjt pris för/utebliven elleverans - eller i värsta fall något mycket hemskare, då man sitter på ett sådant potentiellt massförstörelsevapen. Kärnfull Next har då troligen håvat in ett rejält statligt investeringsstöd och därefter genast lämnat ifrån sig ansvaret totalt.


Det ökande elbehovet kan - tvärtemot vad kärnkraftslobbyn försöker hamra in - lösas genom reducerat slöseri och effektivt användande av den spillvärme som alstras inom olika verksamheter. Utan att förstöra vacker, orörd natur.


Om man i Valdemarsviks kommun stirrar sig blind på de eventuella skatteintäkter arbetstillfällena i kärnkraftsparken kan generera är det lätt att man missar en del siffror i kalkylen. Detta jätteprojekt kommer säkerligen kräva omfattande investeringar i infrastrukturen, och där förväntas sannolikt kommunen bidra med en rejäl insats. 

I slutänden kan det bli en väldigt liten kakbit kvar av den skattetårta Kärnfull Next dukar upp på kommunens bord - och till ett pris Valdemarsvik definitivt inte har råd att betala.