Mattias Geving: Sänk tonläget, sätt punkt och gå vidare

Mattias Geving (S) kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik undanber sig kritik där det inte görs skillnad på sak och person.
Mattias Geving (S) kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik undanber sig kritik där det inte görs skillnad på sak och person.

Insändarskribenten under pseudonymen ”Vad f-n får vi för pengarna” är bekymrad över min och kommundirektörens uppmaning i förra veckan att alla parter måste hjälpas åt att skapa arbetsro för kommunens medarbetare när det gäller debattklimatet i sociala medier.

Insändare 22 februari 2021 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

” Att tåla granskning - en del av demokratin” NT 22/2

I insändaren oroar sig denne för att vi på något sätt skulle uppmana till mindre kritik och att detta skulle sätta demokratin på spel.

Det är faktiskt precis motsatsen. Faktum är att jag uppmuntrar till mer kritik av mig och oss andra som är demokratiskt valda och kommundirektören uppmuntrar till mer kritik som riktas till denne. Det vi undanber oss är precis det som även insändarskribenten vänder sig mot, det vill säga att människor inte kan skilja på sak och person. 

Vår uppmaning är:

Rikta kritiken till oss som är utsedda att företräda organisationen.  Vi ber er, sluta häng ut enskilda medarbetare.

Använd rätt forum. I sociala medier där endast en sanning får gälla är det sällan rätt ställe att ta en sådan diskussion. Gäller det dessutom brott så ska det polisanmälas och utredas av polis.

Sänk tonläget. Kalla inte någon för dum, korkad, osympatisk eller psykopat utan säg istället att ni inte håller med. Håll er till sak istället för person. 

Sätt punkt och gå vidare. När ni framfört kritiken, gå vidare. Vi ber er att visa ödmjukhet och inse att er sanning inte är alla andras sanning.

Ämnen du kan följa