Bra, för som Mattias Geving också antyder, demokratin måste ständigt försvaras, inte minst när man har händelserna i Washington i färskt minne.
Det hade dock varit klädsamt om Mattias Geving, och andra företrädare för högsta kommunledningen hade verkat för att den kommunala instans som har till uppgift att syssla med demokratifrågor, nämligen den av kommunfullmäktige underställda demokratiberedningen, hade fått nytt liv.
Beredningen har inte sammanträtt på snart ett år efter det att Moderaternas representant, tillika ordförande, hoppat av och hoppat på, för att nu åter hoppa av som ledamot.
Nu har tydligen andra aktörer tagit över ruljansen och bland annat skriver de på en handlingsplan om hur demokratiarbetet ska bedrivas. Ett i sanning märkligt förfarande.
Mattias Geving lyfter fram betydelsen av att skolungdomen informeras, tydligen omedveten om att just skolbesöken genom åren varit en viktig punkt i demokratiberedningens handlingsplan.
Årskurs åtta och nio på Vammarskolan har i många år besökts av beredningens ledamöter för diskussion omkring demokratifrågor.
Inför valet 2018 fick dessutom alla förstagångsväljare ett personligt kort från beredningen med uppmaningen att gå och rösta. Detta ledde till en markant höjning av röstetalet. Vi har naturligtvis inget emot att det kommer fram nya idéer och initiativ i det viktiga demokratiarbetet men hur har man egentligen tänkt här?
Vilka ska huvudsakligen jobba med demokratifrågorna – den av fullmäktige tillsatta demokratiberedningen eller andra kommunala medarbetare direkt underställda kommunstyrelsens ordförande?