Måttet är rågat för indragna hållplatser

Indragningen av hållplatser i Lindö fortsätter och nu är väl måttet rågat – nu får vi bara 6 hållplatser kvar (då räknar jag inte Lindörondellen och Kråkvilan).

Förr fanns det 15 hållplatser i Lindö, nu finns bara sex stycken kvar, menar insändarskribenten.

Förr fanns det 15 hållplatser i Lindö, nu finns bara sex stycken kvar, menar insändarskribenten.

Foto: Eva Jensen

Insändare2020-04-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag flyttade till Lindö 1977 fanns det minst 15 stycken.

Jag har gått runt och mätt avstånd enligt nya tidtabellen. Värst är det nog för Lindöskolan. När barnen ska åka in till stan, till exempel på simundervisning, så får de 800 meter längre att gå, det vill säga nu totalt 1,2 kilometer! För barn i låg- och mellanstadiet är det en lång sträcka och det kan hända mycket under vägen. Detta borde vara oacceptabelt. Dessutom är det många äldre som bor i den delen av Lindö. Även de som bor bort mot Lindökanalen får cirka 500 meter längre att gå.

Hållplats Rönntorp togs ju bort för 3 år sedan. Nu ska även Däckmansgatan bort. Då har vi att välja mellan Abborreberg eller Seglaregatan. Till Abboreberg är det från gamla hållplatsen Rönntorp cirka 800/900 meter och till Seglaregatan 1 kilometer. Detta gäller nedför, men åt andra hållet tar det längre tid eftersom det går kraftigt uppför. Från Lindövägen till Ekolodsgatan är det 24 meter i höjdskillnad. Det är tungt att gå uppför. Ännu så länge finns den nybyggda, övergivna hållplatsen kvar på Rönnagatan för en kort vila. 

Vill kommunen och Östgötatrafiken utesluta alla äldre och skolbarn från att åka buss? Nu måste vi ju ta bilen. Det är helt omöjligt att gå så långa sträckor i ur och skur med matkassar. Man har nog inte tänkt på att det finns de som brukar ta bussen till Lindöhallen och handla. De som har rollator eller käpp, räknas inte längre som passagerare, eller? Jag har varit i kontakt med DO (diskrimineringsombudsmannen), som hänvisar till paragrafen ”Bristande tillgänglighet”.

Jag känner mig besviken på både kommunen och Östgötatrafiken. Helt klart minskar passagerarna och då även intäkterna. Ni borde även införa tätare kontroller av betalande. Förra veckan steg det på 12 killar i 15-årsåldern vid Seglaregatan. Tre stycken betalade! 

Frågorna till kommunen och Östgötatrafiken är: Vem är bussen till för? Ska bussen bara köra rakt och fort och varför? Borde det inte vara precis tvärtom? Vad gäller för tätortstrafik? Kanske borde en pendlar-parkering anläggas? Sedan är frågan om resten av bussens färd in mot centrum. Ska verkligen bussen svänga vänster i Promenaden, en av de värsta korsningarna i Norrköping? Ska den hållplats där flest går av och på – Domino – verkligen tas bort? Då motarbetas besökare till DeGeer-hallen, Crescendo etc. 

Lindöbo som vill bo kvar