Mat som både är lokal och ekologisk är bättre!

Lokalt är bra, men lokalt OCH ekologiskt är bättre!

Insändarskribenterna skriver att mat som både är lokal och ekologisk är den bästa.

Insändarskribenterna skriver att mat som både är lokal och ekologisk är den bästa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-07-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under semestrarna är det många som reser runt och njuter av vår vackra natur. Och det med all rätt, få miljöer är lika vackra som den svenska landsbygden under sommaren! Kanske besöker man gårdsbutiker för att köpa råvaror till kvällens middag? Att köpa lokal mat är ett bra sätt att stötta lokalsamhället, men det finns något som ger ännu mer - nämligen att köpa lokal OCH ekologisk mat.



Mer lokalt - Vi ekobönder bygger vår odling och djurhållning på lokala kretslopp. Det betyder att vi inte köper importerade kemikalier eller konstgödsel. Istället arbetar vi förebyggande med giftfria odlingsmetoder och långsiktiga lösningar för att ge växterna näring. 

Bättre djurvälfärd - På våra ekogårdar får även djuren möjlighet att vara utomhus och göra sådant som djur mår bra av, som sprätta, böka och beta. Vi tycker det är självklart att våra djur ska få leva ett så naturligt liv som möjligt! Därför gör vi väldigt mycket mer för djurens välmående än vad lagstiftningen kräver.



Mer biologisk mångfald - På ekogårdar är det i snitt mer pollinerare som bin och humlor, framförallt för att vi inte använder naturfrämmande kemikalier. Tyvärr har kemikalieanvändningen i Sverige ökat senaste åren och det sprutas mer ogräsmedel som glyfosat (“Roundup”) i vårt landskap. Vi ekobönder använder aldrig gifter för att bekämpa ogräs. Vi får därför något lägre skördar, men naturen slipper farliga kemikalier. 

För att hitta ekologisk mat så ska du spana efter KRAV-märket eller det EU-ekologiska lövet. Inga andra märkningar certifierar ekologisk mat. Passa på i sommar och köp mer lokal och ekologisk mat!