Skänkta leksaker stjäls på Returpunkterna

Åk direkt till en hjälporganisation om du vill skänka leksaker och annat, uppmanar signaturen Margaretha. För på återvinningen riskerar de att stjälas.

Nodra har problem med att skänkta föremål, som är tänkta att användas på nytt, stjäls på Returpunkterna. Genrebild.

Nodra har problem med att skänkta föremål, som är tänkta att användas på nytt, stjäls på Returpunkterna. Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-08-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var på återvinningen idag och lämnade leksaker och andra föremål i deras container. Plötsligt kör det upp en bil och ut kommer en man och en kvinna som på nolltid fyller sin bil med saker som vi andra har skänkt.

Meddelade personalen som undrade om det var en bil med en viss färg och när jag sa ja berättade de att den kommer flera gånger i veckan och att de som åker med den systematiskt går igenom containrarna. Men containern med skänkta föremål som kan återanvändas står så till att personalen inte ser vad som händer eller snarare inte hinner reagera.

De gör sig skyldiga till stöld.

Ni som vill skänka leksaker och annat som kan återanvändas, åk direkt till hela Människan eller någon annan organisation där ni kan lämna sakerna direkt så ingen kan sko sig på andras gåvor.

Margaretha

Svar direkt

Det är väldigt beklagligt att det kommer personer till Nodras returpunkter och stjäl det som övriga kunder har skänkt till välgörenhetsorganisationerna. 

Trots information om att det inte är tillåtet att ta något ur containrarna så är vi medvetna om att detta ändå sker. Personalen har som uppgift att informera och instruera våra kunder, men de ska aldrig ge sig in i en diskussion som kan bli hotfull. Detta i omsorg av våra medarbetare för att undvika hotfulla situationer. Alla stölder som kommer till vår kännedom polisanmäls. 

Vi vill även uppmana våra kunder att meddela personalen om man upptäcker en stöld så att den kan polisanmälas. 

Irmeli Kuusiniva, gruppchef för returpunkterna, Nodra AB