Lyssna pÄ dem som arbetar med barn och ungdomar

Kajsa Andersson Lundblad, rektor vid Söderporten speglar en genuin insikt och erfarenhet i sin insÀndare, tycker Curt Andersson i Kimstad.

StĂ„lhandskar och stĂ„lbad hör inte hemma i barn- och ungdomsverksamheten. LĂ„t det vara en arena för  att skapa livsviktig förĂ€ndring för ett gott liv för alla i samklang, skola, fritid, skriver Curt Andersson, Kimstad.

StĂ„lhandskar och stĂ„lbad hör inte hemma i barn- och ungdomsverksamheten. LĂ„t det vara en arena för  att skapa livsviktig förĂ€ndring för ett gott liv för alla i samklang, skola, fritid, skriver Curt Andersson, Kimstad.

Foto: Christine Olsson

InsÀndare2024-05-07 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

ApropÄ

"Upprop för barn och unga i Hageby!" NT 22/4

Kajsa Andersson Lundblads insÀndare gör mig glad Ànda in i hjÀrteroten.

Vi önskar oss mer av framtidstro bland alla kÀnslor och tankar som rörs om i media, politikers strategier, balans och spariver samt maktpositionering. Allt det dÀr som sker pÄ barn och ungas förÀldrars livsvillkor.

Vi behöver fler kunniga röster frĂ„n verksamheten som svar pĂ„ beslut som inte alltid har varit eller Ă€r till fördel för barn och ungdomsverksamhet. I verkligheten finns det mĂ„nga forskare, pedagoger som genom Ă„ren pekat ut vĂ€gen framĂ„t i samhĂ€llsbygget. 

Men det oroande Ă€r att den liksom stannat av i de svartmĂ„lande och klĂ„fingrigas hemvist. LĂ„t inte rĂ€dslan urholka sjĂ€len. Vi mĂ„ste lyfta blicken och se allt det vi skapat och lĂ€rt, det vi fortsĂ€tter skapa och lĂ€ra. 

LĂ„t inte den förvaltande ekonomin fullstĂ€ndigt övergĂ„ till medlen pengar och partipolitisk makt. Kunskap, kultur ger sunda vĂ€rderingar som Ă€r hela grunden för ett gott arbete, en god livsmiljö. 

StĂ„lhandskar och stĂ„lbad hör inte hemma i barn- och ungdomsverksamheten. LĂ„t det vara en arena för  att skapa livsviktig förĂ€ndring för ett gott liv för alla i samklang, skola, fritid.

VÀrlden har blivit klokare och klokare för varje generation och aldrig har vÀl innevarande generationer varit sÄ upplysta, kloka som idag och dÀr har vi mycket att lÀra av barn och ungdomar.

Snarare kan vi vara oroliga för att vÄra vuxna representanter som valts för att föra oss in i framtiden inte ser och alltid förstÄr. Hur svarar politiken upp pÄ Kajsa Andersson Lundblads insÀndare? Ansvar bygger pÄ att man svarar pÄ den andra och tar ett gemensamt ansvar.

NĂ€r  barn i ungdomsnĂ€mnden inte kan företrĂ€da barnen utifrĂ„n barnkonventionen som vĂ€gledning - barnets bĂ€sta. Hur skall vi dĂ„ förvĂ€nta oss att barnkonventionen som lag skall efterlevas i samhĂ€llet som helhet. Hur gör vi dĂ„? HĂ€r upptrĂ€der en viss uppgivenhet i verksamheten, Ă€ven hos förĂ€ldrar. Det gĂ€ller oavsett parti beteckning. Jag Ă€r bestört över att förtroendevalda inte tar lagen, barnkonventionen, pĂ„ allvar. Kultur, bildning, kunskap Ă€r sĂ„ ofantligt viktigt för sunda vĂ€rderingar och en ljus framtid. 

Kajsa Andersson Lundblad skriver utifrĂ„n sin upplevda vardag, Kerstin Wigren pĂ„ Navestad fritidsgĂ„rd uttrycker i en intervju samma sak men frĂ„n en annan utgĂ„ngspunkt och sĂ€ger att det hĂ€r Ă€r inget Navestadproblem. Nej, det Ă€r inte heller ett Hagebyproblem, det Ă€r frĂ„gan om ett fördelat ansvar. 

Jag stryker under pĂ„ att  det Ă€r  viktigt att vi kan göra allt för att stödja pedagoger i skola och fritid att skapa en arena dĂ€r de fĂ„r trĂ€na pĂ„ att göra fel, bli sedda och hitta fram till nĂ€sta generations bĂ€ttre vĂ€rdering Ă€n vad vuxensamhĂ€llet stundtals visar upp. Det som vi alltid strĂ€vat efter, att bli bĂ€ttre mĂ€nniskor och fĂ„ ett fullgott samhĂ€lle. 

Att ta hand om ”barn och ungas berĂ€ttelser om hĂ€r och nu och om framtid. Ta del av deras glĂ€dje över att finnas till, deras glĂ€dje över att fĂ„ gĂ„ till skolan”. Att ta vara pĂ„ barnens flersprĂ„kighet borde vara guld vĂ€rd för ett globalt samhĂ€lles nĂ€ringsliv och kulturella utveckling.

 â€Vi beundrar vĂ„ra förĂ€ldrar och vi vill tillsammans med dem se till att deras barn fĂ„r en ljus framtid. Det Ă€r för oss alla en sĂ„ stark drivkraft. Vi vill tillvarata mĂ€nniskors möjligheter och vi vill vĂ„ga möta varandra.”

Kan det sÀgas bÀttre, kan det ingÄ barn- och ungdomsnÀmndens mÄl eller rent av som förslag till Norrköpings Visionsbeskrivning.