Lokalt inflytande när vindkraftsparker ska byggas

Världen, Europa och Sverige står inför en genomgripande och brådskande omställning för att rädda klimatet. Och efterfrågan på el från vindkraftverk och andra förnybara källor ökar som en del i den omställningen.

Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft, Tekniska verken.

Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft, Tekniska verken.

Foto: Tekniska verken/Peter Jigerström

Insändare2021-10-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vi för en Davids kamp mot jätten Tekniska verken" NT 21/10

Självklart ska omställningen göras på ett hållbart sätt, miljömässigt likväl som socialt och ekonomiskt. Jättebergen är ett område som Norrköpings kommun rekommenderar för vindkraft.

De lagstadgade samrådsprocesser, som sker inom ramen för tillståndsprövningen, har en central plats när det handlar om kommunikation och möten kring vindkraft. Att lokala kunskaper och intressen får utrymme och inflytande i processen är viktigt och lika viktigt är en bred dialog och ett ömsesidigt lärande. Mellan oss som vindkraftsaktör och de boende i närområdet. 

De första breven om den planerade vindkraftparken skickades till närboende i februari för att starta och uppmuntra en dialog. Vi vill göra det möjligt för så många som möjligt att vara med på samrådet, därför finns det två mötestillfällen med start på eftermiddagen och avslut en bit in på kvällen. Allt material kommer även finnas att läsa digitalt så att de som inte kan vara med har möjlighet att ge sina synpunkter. Naturligtvis svarar vi även gärna på frågor via mejl eller telefon efter samråden.