Låt inte reformerna stanna på pappret

Det är med spänning som många av oss följer VM-playoffmatcherna i fotboll.

Amnesty grupp 23 i Norrköping skriver om fotbolls-VM 2022 i Qatar.

Amnesty grupp 23 i Norrköping skriver om fotbolls-VM 2022 i Qatar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-03-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt har det planerade världsmästerskapet i Qatar fått en del kritik gällande migrantarbetares situation i landet. Kritiken har lyfts fram från människorättsorganisationer som Amnesty, fackliga organisationer, fotbollssupporters, klubbar och fotbollsspelare.

Miljoner migrantarbetare har rest till Qatar på jakt efter en bättre framtid eller andra sätt att försörja nära och kära i sina hemländer. Migrantarbetarna bygger arenor inför VM, de bygger vägar och tunnelbanor, de arbetar med allt från transport, hotell, restauranger och säkerhet på plats. Utöver det befinner sig ytterligare migrantarbetare i skuggan av mästerskapet, med ännu sämre villkor. Detta gäller till exempel hushållsarbetare som i många fall också bor på sin arbetsplats.

Alla som reser till Qatar i samband med VM 2022 kommer att tas om hand av migrantarbetare under vistelsen. Även om Qatar genomfört flera reformer och förbättringar utsätts ändå tusentals migrantarbetare för kränkningar och exploatering av arbetsgivare i form av utebliven eller otillräcklig lön, för långa arbetspass, hindrande av att byta jobb eller resa hem. 

Qatar har således fortfarande mycket kvar att göra för att VM ska ha en positiv inverkan på migrantarbetares rättigheter, och snart kan omvärldens blickar riktas någon annanstans när VM är över. FIFA har också ett tydligt ansvar att agera när arbetare i olika typer av VM-projekt utsätts för arbetsrelaterade kränkningar. FIFA bör därför offentligt uppmana Qatar att snarast implementera de reformer som landet faktiskt röstat igenom, reformer som är för viktiga för att bara stanna som bläck på ett papper!

Amnesty kräver att FIFA:

Lever upp till sina förpliktelser enligt FN:s grundläggande principer att se till att mänskliga rättigheter respekteras i organiserandet och utförandet av världsmästerskapen. 

Tillsammans med Qatar se till att alla skador som arbetstagare utsatts för inom VM-relaterade projekt kompenseras för på ett korrekt sätt.

Använder sitt inflytande fullt ut för att kräva av Qatar att landet genomför sitt program för arbetsrättsliga reformer innan VM startar.

Offentligt åta sig att inkludera människorättskriterier och en due diligence-process vid val av framtida arrangörsland för turneringar.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om