Kanter, trappsteg, blomkrukor, soptunnor, brist på ledstänger är exempel på hinder. Ett exempel är en plats där det fanns ramp, men väl uppe så var bord och stolar så tätt möblerade att rullstolen inte kunde komma fram.
Badplatser är ännu värre. Många funktionshindrade tvingas avstå från badstränder under hela sommaren.
Det finns en lag om ”enkelt avhjälpta hinder”. Kommunen är ansvarig för alla hinder som inte är komplicerade eller dyra att ta bort eller förändra. Även om hindren måste avhjälpas av den som är förvaltare, är det kommunen som är tillsynsansvarig. Det gäller inte bara byggnader, utan alla platser dit allmänheten har tillträde. Detta vet kommunerna ofta inte själva.
Kommunen hänvisar ofta till den som äger eller förvaltar en fastighet. Nästan ingen kommun kontrollerar enkelt avhjälpta hinder regelbundet, utan reagerar bara om någon gör en anmälan.
Vi måste hjälpas åt för att öka tillgängligheten. Men även när folk gör en anmälan via DHR:s hemsida bortmedhindret.se, så svarar många kommuner att de inte är ansvariga, vilket inte stämmer.
Den här okunskapen har regeringen reagerat på. Därför fick nyligen Boverket i uppdrag att informera kommunerna. Det är bra! Du som stöter på ett hinder som verkar enkelt att avhjälpa – anmäl till kommunen.
Så hjälps vi åt att skapa en mer inkluderande stad.