Lägg ned statliga Konkurrensverket

Konkurrensverkets uppdrag är att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna.

Inte konstigt att vi till slut fått den inflation vi har på vårt dagliga bröd och livsmedel, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Inte konstigt att vi till slut fått den inflation vi har på vårt dagliga bröd och livsmedel, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Insändare2023-04-21 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett statligt verk vars viktigaste uppgift är att se till att effektiv konkurrens fungerar. 

Vi har i dag tre dominerande dagligvarukedjor som svarar för cirka 95 procent av handeln. Dessa tre har dessutom i princip endast en dagligvarugrossist att vända sig till för sina inköp vid namn Dagab som ägs av Axfood. På fråga vad Konkurrensverket gjort åt en så bisarr situation har verkets generaldirektör svarat att man inte har några verktyg. Klart man baxnar. Det verkar ju inte klokt att ha ett konkurrensverk med 200 tjänstemän som helt saknar verktyg för att fullgöra sitt uppdrag. 

Inte konstigt att vi till slut fått den inflation vi har på vårt dagliga bröd och livsmedel. 
Produktionsledet som jordbrukare, äggproducenter, bagerier etcetera har nästan samfällt berättat att deras påverkan på inflationen i princip varit noll procent eller mycket blygsam. Då förstår man att någon far med osanning och av vinsterna och utdelningarnas storlek att döma faller misstankarna tungt på grossisten och detaljisterna inom livsmedelshandeln. 

Nog känns det som att Konkurrensverket endast är ett spel för galleriet. Vad göra? Finns väl egentligen endast ett svar. Lägg ner Konkurrensverket – det fungerar inte i ett marknadssamhälle där oligopol gäller där konkurrensen i princip är satt ur spel. Visst är det väl ett antiklimax att ett tyskt företag vid namn Lidl är den enda konkurrenten med sina blott sex procent av marknaden.