Kyrkvägen 4 står klar - ändå kvarstår många frågor

Vad sker med Vammarhöjden om vi hanterar den investeringen på liknande sätt som Kyrkvägen 4, tidigare Ringvägen? undrar Hans Alvar Andersson.
Vad sker med Vammarhöjden om vi hanterar den investeringen på liknande sätt som Kyrkvägen 4, tidigare Ringvägen? undrar Hans Alvar Andersson.

Hyrorna på det nya vård- och omsorgsboendet Kyrkvägen 4 verkar ha blivit en överraskning. En sådan projektstyrning är inte speciellt förtroendeskapande, skriver Hans Alvar Andersson.

Insändare 25 januari 2024 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Anhörig ryter ifrån om sena hyresbeskedet: Skandal" NT 15/1

Det nya vård- och omsorgsboendet Kyrkvägen 4 (tidigare Ringgården) är säkert ett jättelyft för både dem som ska jobba där och för de äldre som ska bo där. Alla önskar att det ska bli bra.


Tyvärr finns det dock baksidor att se och lära av. I dagsläget finns ingen offentlig bild över vilka resurser som krävts hittills. Siffror som funnits i diskussionerna har varit 85 miljoner kronor i investering, inte heller så kallade ÄTA, tilläggskostnader, har redovisats ännu.

Man kan dock läsa i NT att en lägenhet på 30 kvadratmeter ska kosta 8 500 kronor i månaden och det har det precis nu informerats om. Information, som rört upp vissa känslor. 

I den värld, som många av oss kommer från är hyran ett utgångsläge innan man sätter spaden i jorden. Man så att säga rättar munnen efter matsäcken.

Det borde alltså inte vara en överraskning vad nivån på hyran skulle bli innan projektstart. Nu pratas det om att entreprenören inte varit klar och därför fanns inte alla data. En sådan projektstyrning är inte speciellt förtroendeskapande. 

Hade man tänkt sig den här nivån på hyran? Varför prata om detta nu? Det är ju redan gjort. Dessutom kan ju bostadstillägg ge mildring
av hyreskostnaden. Självklart kommer det att vara så, men var kommer då bostadstilläggen ifrån? Jo, just det skatten. Visserligen inte kommunalskatten men ändå.


Nu till slutsatserna av den gjorda investering, Kyrkvägen 4. Vad sker med Vammarhöjden om vi hanterar den investeringen på liknande sätt? Regionen har säkert kompetens att göra en sådan investering. Men blir det rätt nivå och vet vi från början hur den kommer att påverka vår kommun? 

Vet vi hur mycket resurser som ska gå till just Vammarhöjden? Kommer det att påverka vår kommunalskatt? Är det just Vammarhöjden vi behöver vara på? Hur kan kommunen dra nytta av en sådan investering för att få hjulen att snurra i hela vår kommun? Finns det ett genomarbetat alternativ eller kör vi blint på ”vara som det redan är”?

De flest av oss som köper en bil gör ett antal jämförelser innan vi bestämmer oss. I ett husköp, som jag tror många gjort, gör man många jämförelser innan beslut tas. Var finns busshållplatsen, var ligger förskolan och matbutiken och så vidare Har vi gjort detta i Vammarhöjden?


Nej det finns inga sådana logiska jämförelser gjorda, som pekar på hur väl lokaliserat en vårdcentral är liggande på Vammarhöjden.

Säkert det bästa läget om bara man ser till att det redan finns något där att utgå från. Men är det bäst för kommunen? Var finns våra modiga, tydliga och lyssnande politiker?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa