Kvinnors trygghet - allas ansvar

Det vanligaste är våld i nära relationer, där majoriteten av brotten begås av män och majoriteten av de som utsätts är kvinnor.
Det vanligaste är våld i nära relationer, där majoriteten av brotten begås av män och majoriteten av de som utsätts är kvinnor.

Vad tänker du på när du hör ordet våld? Många tänker kanske på fysiskt våld och glömmer bort att våld är ett komplext fenomen.

Insändare 7 mars 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan handla om alltifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot, eller en kombination av olika typer av våld. Det vanligaste är våld i nära relationer, där majoriteten av brotten begås av män och majoriteten av de som utsätts är kvinnor (källa: Unizon). 

Vissa våldsbrott mot kvinnor har uppmärksammats mer än andra i media. Men om du googlar efter artiklar om ett specifikt fall av mäns våld mot kvinnor så får du en uppsjö av snarlika exempel. Och den statistiken sätter stämningen: att vara kvinna innebär att ständigt ha hotet om våld i åtanke. Det innebär att alltid ha telefonen redo med ett nummer att ringa ifall något skulle hända på vägen hem i mörkret. Det innebär att krama nycklarna hårt mellan knogarna. Det innebär att behöva se sig om en extra gång, men att ibland inte våga. Kort sagt innebär det att anpassa sig. Men är det verkligen vi som borde göra det? 

 

Den 8 mars anordnas en manifestation och ett panelsamtal för att uppmärksamma problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Vi vill belysa problematiken, men också prata om hur vi kan förebygga och stoppa våldet. Vi vill att alla hjälps åt, att kvinnor stöttar kvinnor, att män stöttar kvinnor och att män erkänner att det här är ett enormt problem. 

Genom att organisera oss kan vi tillsammans skapa ett tryggt rum att uttrycka oss, utan skuldbeläggande, rädsla och skam. 

Vänsterpartiet Norrköping, Ung vänster Norrköping, Norrköping LS av SAC, SUF Norrköping

Ämnen du kan följa