Kostnaderna vÀltras över pÄ ytteromrÄdena

Vi som bor i ytterkommundelarna Àr redan nettobetalare till kommunen genom att vi stÄr för största delen av underhÄllet av vÀgarna sjÀlva, menar insÀndarskribenten.

Förklara vilka sakliga skÀl kommunen har för den tÀnkta övervÀltringen av kostnader pÄ medborgare som rÄkar bo pÄ fel plats, uppmanar insÀndarskribenten.

Förklara vilka sakliga skÀl kommunen har för den tÀnkta övervÀltringen av kostnader pÄ medborgare som rÄkar bo pÄ fel plats, uppmanar insÀndarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

InsÀndare2019-11-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r nu svĂ„ngremmen skall dras Ă„t i den kommunala ekonomin har man tyckt sig finna ett sĂ€tt att vĂ€ltra över kostnader pĂ„ enskilda kommunmedborgare i ytterkommundelarna genom att dra in det bidrag man idag ger till vĂ€gföreningar i dessa omrĂ„den. 

En sÄdan ÄtgÀrd stÄr i strid med 2:a kapitlet § 3 LikstÀllighetsprincipen i Kommunallagen. Lagtexten lyder: Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skÀl för annat.
Jag kan inte tolka det pÄ annat sÀtt Àn att kommunen i flera Är redan brutit mot denna lag eftersom bidraget inte motsvarar den kostnad som vÀgföreningarna har. Historiskt har ju kommunen skött och betalat för vÀghÄllningen Ät de stora vÀgföreningarna (utom KolmÄrdens).
Sedan finns det ett beslut i kommunfullmÀktige sedan 2009 att kommunen kan pröva att ta över huvudmannaskapet för vÀgarna för de vÀgföreningar som vill det. Detta har inte förverkligats. Varför?
Vi som bor i ytterkommundelarna Àr redan nettobetalare till kommunen genom att vi stÄr för största delen av underhÄllet av vÀgarna sjÀlva.
Vi fÄr inga bidrag till att anlÀgga parker, GC-vÀgar eller belysning.
Att öka pĂ„ den ekonomiska orĂ€ttvisan Ă€r ett Ă€nnu större brott mot LikstĂ€llighetsprincipen Ă€n det som redan sker. Sammankalla berörda vĂ€gföreningar och förklara pĂ„ vilken laglig grund och vilka sakliga skĂ€l ni har för den tĂ€nkta övervĂ€ltringen av kostnader pĂ„ medborgare som rĂ„kar bo pĂ„ fel plats. 

Emotser Ă€ven en diskussion om nĂ€r kommunen skall anses skyldig att ta det fulla kostnadsansvaret i ytterkommundelarna. 
Lennart KÀll, ordförande StenbÀcken-TorskÀrs VF