Kortare arbetstid ger produktivare arbetsdag

På 13 år, från 1960 till 1973, sänkte vi arbetstiden från 45 till 40-timmarsvecka.

På 1960-talet förkortades arbetstiden för att slutligen 1973 bli 40-timmarsvecka. Dags att korta den ytterligare, menar insändarskribenterna.
Arkivbild från Scania-Vabis, (numera Saab Scania) där verkstadsarbetare monterar motorer till lastbilar i fabriken i Södertälje 1965.

På 1960-talet förkortades arbetstiden för att slutligen 1973 bli 40-timmarsvecka. Dags att korta den ytterligare, menar insändarskribenterna. Arkivbild från Scania-Vabis, (numera Saab Scania) där verkstadsarbetare monterar motorer till lastbilar i fabriken i Södertälje 1965.

Foto: Scania / TT /

Insändare2022-10-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därefter, på nästan 50 år, har det inte hänt någonting med arbetstiden.


Nu är det dags att ta nästa steg i sänkningen av veckoarbetstiden. Personal vittnar om att de inte klarar av att jobba fullt ut, flera blir sjukskrivna/utslitna i förtid.


Vi anser att korta ner veckoarbetstiden är ett steg i rätt riktning så att personalen orkar att jobba tills dess att de ska gå i pension vid 67 eller 69 års ålder. Minskad veckoarbetstid till 35 eller 30 timmar skulle ge personalen mer tid för återhämtning och framförallt minska sjukskrivningarna. 


Vetenskapliga studier har visat att personer som jobbar sex timmar per dag är mer effektiva under den tiden än den som ska jobba åtta, nio timmar per dag. 

De första fem, sex timmarna av arbetsdagen är du mest koncentrerad och motiverad på jobbet. Risken för skador minskar och en mer effektiv personal ger bättre trivsel och därmed också mer stabilitet på arbetsplatsen, vilket ger mer vinst till företaget.