Parken stängd för att vi ska kunna återanvända jorden

Varför är hela Ljuraparken avstängd när bara en liten del renoveras undrade en ledsen pensionär som nu får svar från kommunen.

Ljuraparken ska bland annat få högre pulkabacke och bättre belysning. Arkivbild.

Ljuraparken ska bland annat få högre pulkabacke och bättre belysning. Arkivbild.

Foto: Ulf Stråhle

Insändare2023-06-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Ledsen invånare - behöver väl inte stänga hela parken" NT 19/5

Tack för din synpunkt om inhägnaden av Ljuraparken. Staketet är till för att skydda allmänheten från de risker som finns för vuxna och barn på en byggarbetsplats. Tyvärr behöver parkprojektet av praktiska skäl byggas under sommarhalvåret när det också är som härligast att vara utomhus. Det är alltid mycket planering inför ett sånt här projekt och vi gör allt vi kan för att det ska bli så liten påverkan som möjligt och samtidigt så bra slutresultat som möjligt. 

Att så stora delar av parken är inhägnade beror på att projektet vill jobba klimatsmart och återanvända jordmassor i parken. Massorna kommer framför allt från fördröjningsytan i sydöstra delen, som ska samla vatten vid extrema regn, samt från dikena som leder vattnet genom stora delar av parken. Det här betyder att flera ytor runt om i parken kommer att påverkas av schakt och utläggning av jordmassor. Entreprenören behöver ha tillgång till hela parkområdet för att kunna gräva på ett ställe och lägga jorden på ett annat. Genom att återanvända jordmassorna kan vi bland annat få till en högre pulkabacke, jämna ut svackor och få till mindre kullar i lekmiljön – utan att köpa in ny jord. Det innebär minskade utsläpp, transporter och kostnader i projektet.

Entreprenören som arbetar med förbättrad belysning i parken behöver också kunna arbeta ostört. Det kommer också att byggas ett utegym, fler lekutrustningar, sittplatser, grillplats och planteringar.

En bouleplan och fotbollsplanen i parkens sydvästra del påverkas inte av byggnationen, utan är fortsatt öppna. Vill man leka eller bara njuta på en parkbänk så tipsar vi om att besöka Vasaparken eller Ljurafältet, som ligger runt hörnet.

Tack för er förståelse och hänsyn under byggtiden.