Kommunen har övergett lekplatsen i Strömsfors

Kommunalrådet Karin Jonssons insändare i NT på midsommaraftonen är mer eller mindre ett hån mot oss som bor i stadens ytterområden.

Efter nästan 30 års skötsel har nämnden övergivit den, trots att antalet barn är flera än för 30 år sedan, skriver Jen Erik Bergvin.

Efter nästan 30 års skötsel har nämnden övergivit den, trots att antalet barn är flera än för 30 år sedan, skriver Jen Erik Bergvin.

Foto: Rikard W Larsson

Insändare2021-06-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Fler vattenlekar och lekmiljöer ska byggas i Norrköping" NT 24/6

Karin Jonsson radar upp mängder av lekmiljöer som kommunens tekniska nämnd sköter i centrala delarna av Norrköpings kommun. Samtidigt berättar hon att många fler planeras.

Hon säger dock ingenting om de lekplatser som kommunen övergivit och som enligt tekniska nämnden helt plötsligt ska skötas av de på platserna befintliga vägföreningarna.

Ett exempel är lekplatsen i Strömsfors, som kommunen genom dåvarande Kolmårdens kommundelsnämnd byggde 1990. Efter nästan 30 års skötsel har nämnden övergivit den, trots att antalet barn är flera än för 30 år sedan.

Nu heter det plötsligt att lekplatsen är förrättad till vägföreningen och man hänvisar till ett beslut 1965 när vägföreningen bildades. Du läste rätt! 1965… 25 år innan lekplatsen byggdes. Dessutom var inte marken förrättad till vägföreningen. Den var privatägd. 

Från 2003 lades kommundelsnämnderna ner och i det beslutet hette det att för lekplatserna som fanns i kommundelarna skulle ”förvaltningsansvaret samt skötsel och underhåll” föras över till gatu- och parknämnden.

Kommunen fortsatte att ta hand om lekplatsen cirka ytterligare 15 år, men för ett par år sedan slutade man med detta. Det skedde enbart med ett A4-papper betecknat ”Information”.

Därmed har tekniska nämnden helt kört över det som kommunfullmäktige en gång klubbade och det är inte förenligt med kommunallagen.