Kommunalrådet behöver vakna ur sin dröm

Kommunalrådet Mia Skölds debattinlägg från 15 augusti är en skrämmande läsning.

Kommunalrådets förslag att höja priset på fossilt bränsle till en nivå ingen kan eller vill betala glömmer att det finns alltid de som vill och kan betala, skriver signaturen Rickard W, verklighetsframvänd.

Kommunalrådets förslag att höja priset på fossilt bränsle till en nivå ingen kan eller vill betala glömmer att det finns alltid de som vill och kan betala, skriver signaturen Rickard W, verklighetsframvänd.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-09-21 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Radikala förändringar behövs för klimatet" NT 15/8

Då menar jag inte klimatfrågan, utan hennes verklighetsfrånvända dröm om att få vara statsminister eller envåldshärskare. Med andra ord förespråkas klimatdiktatur.

IPCC’s rapport styrker att människan har påverkan, men hur stor del av de ca 1,2 graders sedan mitten av 1800-talet höjning har varit mänsklig påverkan respektive naturlig? Vi hade ju varmare perioder för miljoner år sedan innan människan fanns! Under Corona epidemin 2020/2021 stängde en stor del av världens industrier ned, det borde resulterat med ett hack i Co2 kurvan, men så blev det inte. Kurvan stiger sakta uppåt ändå!

I IPCC’s rapport finns även förslag som säger att vi behöver dubbla kärnkraften för att klara en elektrifiering av samhället. Kommunalrådet vill inte se det som ett möjligt fossilfritt energialternativ.

Kommunalrådet vill avskaffa alla fossila bränslen innan 2030 och till exempel ge Rot-avdrag för att konvertera fordon till alternativa bränslen. Vilka bränslen? Hon vill inte tillåta några som helst fossila bränslen efter 2030. Vilka bränslen ska flyg och fartyg använda?

Världens nuvarande samlade utvinning av kobolt, nickel, litium m.m som batterier kräver räcker inte till för hennes dröm att byta ut fordonsflottan.

Inga husbyggen eller industrier (inklusive cementindustrin) ska få finnas eller byggas om det inte kan göras med fossilfria energisystem. Förslag på det.

Kommunalrådets förslag att höja priset på fossilt bränsle till en nivå ingen kan eller vill betala glömmer att det finns alltid de som vill och kan betala, men många fler som bor utanför städerna som inte längre kan ta sig till en affär för att handla mat, ta sig till jobbet/skolan om hennes dröm slår in.

Mia Sköld kanske ska börja med att sälja sin bensindrivna motorcykel inköpt 2020. Motorcyklar och mopeder stod för ca 90 000 ton CO2 utsläpp i Sverige 2016. Och av de 25 procent av miljöpartiets ledamöter i riksdagen som ens har en bil, äger inte någon en elbil de har i stället valt bensin, hybrid och dieselbilar. Det är hyckleri.

fotnot: Mia Sköld har erbjudits att besvara insändaren men valt att avstå.