Dessa pengar fördelas på 70 fler föreningar än tidigare. Hur man än räknar blir det för en del föreningar mindre i bidrag. Pengarna är inte indexreglerade. Dessutom är det ingen som vet om vi får några pengar över huvudtaget i framtiden. Kommunen kan ju få för sig att inte ge tekniska nämnden tillräckligt stor budget. Nämnden bestämmer ju fördelningen i sin egen budget.
Kommunen vältrar dessutom över ansvar och skötsel för en rad anläggningar till föreningarna, men vi vet inte ännu vad kommunen tänkt sig att vi ska sköta. Visserligen får de största föreningarna fem miljoner kronor på ett bräde (kallas omställningsbidrag) redan i år för att klara omställningen. Dessutom kryddades beslutet med att kommunen erbjudit sig att ansvara för eventuell demontering samt stå för kostnaderna.
Så här heter det i beslutet:
”Eventuell förekomst av kommunen byggda anläggningar (t.ex. lekplatser, gång- och cykelvägar eller motsvarande) inom förrättat område skall anses tillhöra föreningen. I det fall föreningen beslutar om borttagning av en sådan anläggning ansvarar kommunen för eventuell demontering och står för kostnaderna.”
Först får vi fem miljoner för att klara att ställa om och sedan betalar kommunen för demontering. Är det så skattepengar ska användas?
Vi vet ännu inte vad kommunen tänker skyffla över på föreningarna. Det råder mängder av oklarheter om vad som är förrättat till föreningarna, dvs vad vi enligt förrättning ska sköta. Orsaken till detta är att anläggningar byggts av kommunen efter att förrättningar gjorts eller att anläggningarna är gamla.
Här några exempel från Strömsfors vägförening, som inte får något omställningsbidrag, men som enligt utsago från nämnden ”kommer att vara en vinnare”. Hur mycket extra vi får står ännu skrivet i stjärnorna. Vi har i alla fall inte fått besked om någon exakt summa. Inte heller exakt hur man räknat.
Inom vårt förrättade område finns bland annat en lekpark (byggd av kommunen och skött av kommunen i 25 år). Här finns också en dammbyggnad i Svintunaån. Här finns ett elljusspår som delvis ligger inom förrättat område.
Vi har frågat om dessa anläggningar ”skall anses tillhöra föreningen”. Inget svar har kommit förutom att chefen för drift- och underhåll Olof Carlsson har sagt ”Enligt mina uppgifter och kartor ligger inte dammanläggningen inom gemensamhetsanläggningen.”
Den dammanläggningen har legat på samma plats säkert i flera hundra år och det är inom vårt förrättade område. Det är väl så då att om inte verkligheten stämmer överens med kartan, så är det kartan som gäller … eller?
Flera bidrag räknas ut utifrån ”i anläggningsbeslutet angivna ytor, vägarna borträknade” enligt Carlsson. Vi och flera föreningar har frågat efter dessa anläggningsbeslut, men inte fått något.
Vi har hävdat att beslutet om ”modell för fördelning av bidrag till vägföreningar” inte ens är halvfärdigt.
Vi vet bara följande:
+ Vi får bidrag i samma härad som tidigare, men med en annan fördelning mellan oss.
+ Några föreningar får dela på fem miljoner kronor som ett engångsbelopp.
+ Vi har ingen som helst aning om vad kommunen tänker skyffla på oss för anläggningar.
+ Kommunen kräver i och med beslutet att vi ska sköta dessa anläggningar, eller besluta att demontera dem.
Summan av kardemumman blir att vi ska arbeta åt kommunen ideellt och förmodligen också behöva höja våra medlemsavgifter.
Allt detta berör ungefär en tredjedel av Norrköpings befolkning.
Vi trodde att kommunen var till för kommunmedborgarna och inte tvärtom.