Klädsamt att ha åsikter även om de privata företagen

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) kritiseras för att nästan bara ha åsikter om kommunala verksamheter, aldrig privata utförare. Oppositionsrådet ger svar direkt.

I Norrköping levererar dock de privata utförarna av exempelvis hemtjänst mer omsorg för varje skattekrona än vad kommunen är i närheten av, skriver oppositionsrådet Sophia Jarl i sitt svar till Björn Johansson.

I Norrköping levererar dock de privata utförarna av exempelvis hemtjänst mer omsorg för varje skattekrona än vad kommunen är i närheten av, skriver oppositionsrådet Sophia Jarl i sitt svar till Björn Johansson.

Foto: Arkivbild

Insändare2021-12-15 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sophia Jarl kritiserar gärna hur olika kommunala verksamheter sköts och även de tjänstemän och politiker som står bakom.
Däremot skulle hon aldrig kritisera privata vårdföretag och friskolor på samma sätt trots att det fifflas och mörkas som aldrig förr i dessa företag. 

Både de privata och offentliga företagen är ju skattefinansierade så det vore ju klädsamt med lite åsikter även om hur de privata sköter sitt.


Men allt handlar ju om ideologi snarare än om att värna skattebetalarnas pengar.

Björn Johansson

Svar direkt

Jag är för friskolor och privata alternativ inom vård och omsorg. Jag är emot skatteslöseri genom dålig kontroll och uppföljning av vad utförare levererar. Så oavsett huvudman ska våra gemensamma skattepengar användas korrekt. 

Skribenten menar att det ’fifflas’ hos privata företag och vilka belägg som finns bakom det påståendet får skribenten själv stå för. I Norrköping levererar dock de privata utförarna av exempelvis hemtjänst mer omsorg för varje skattekrona än vad kommunen är i närheten av. Friskolornas bidrar till valfrihet och en ökad konkurrens som tvingar den kommunala huvudmannen att bli bättre. Så förutom några undantag av friskolor (som jag har kritiserat och velat stänga) har det inte funnits anledning att rikta kritik mot de lokala välfärdsföretag som finns i Norrköping. 

Skribenten har rätt i att jag är en politiker som styrs av ideologi och de värderingar som det för med sig. Med det sagt är ett av mina främsta mål att kommunens invånare ska få så mycket och bra välfärd som möjligt för så låg kommunalskatt som möjligt. Vem som utför vården eller utbildningen är mindre viktigt bara kvalitén är hög och uppskattad av befolkningen. Jag vet att det finns de som inte håller med mig utan vill ha mer verksamhet i kommunal regi för att det ses som en principsak att välfärden ska drivas av just kommunen. Jag respekterar andras principer men då får man också vara beredd att betala mer på skattsedeln, avstå valfrihet och nöja sig med den kvalité som uppstår vid ett kommunalt monopol. 

Sophia Jarl (M) oppositionsråd Norrköpings kommun

____________