Kärnkraft i Valdemarsvik - ett lyft för kommunen

Redan på 70-talet när Sverige planerade för en kommande utbyggnad av kärnenergi så var Valdemarsvik en av de utpekade möjliga etableringsplatserna för framtida kärnkraftverk. Valet föll då istället på närliggande Oskarshamn.

Översiktsbild av tomten sydväst om Gryt som är aktuell för en den tilltänkta kärnkraftsetableringen.

Översiktsbild av tomten sydväst om Gryt som är aktuell för en den tilltänkta kärnkraftsetableringen.

Foto: Latona Group

Insändare2024-07-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet 2022 så gick Sverigedemokraterna i Valdemarsvik till val på att vi skulle undersöka möjligheterna för att etablera kärnkraft så kallad SMR (Small Modular Reactor) teknik i Valdemarsvik. Något som också blev en del av överenskommelsen med de övriga tre partierna i det nya styret.

Efter valet etablerades Tidöavtalet där regeringspartierna och Sverigedemokraterna gjort klart och tydligt att Sverige behöver kärnkraft för att säkerställa vår framtida energiförsörjning.

Mera vindkraft som producerar när det blåser och elpriset är lågt, stundtals negativt, och inte kan leverera under kalla högtryck vintertid, när behovet är stort och priserna höga är inte lösningen på vår energiförsörjning.


Nu händer det här i Valdemarsvik, projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next tillsammans med en privat markägare, Latona group, kommer att genomföra en förundersökning för att utröna möjligheterna för en eventuell SMR etablering.

Vad avser SMR är det ett fåtal boende som kommer att se eller påverkas av de planerade verken till skillnad från den planerade vindkraftsparken som kommer att kunna beskådas av alla innevånare i Valdemarsviks tätort och kanske även ses från Gusum.



Ett riktigt lyft för kommunen om etableringen i slutänden blir verklighet, hundratals nya arbetstillfällen kommer att skapas varaktigt kanske till och med tusentals under byggnationen. Bara utredningen i sig, skickar signaler om att Valdemarsvik är en kommun i utveckling, där vi ser möjligheter och inte problem.


En SMR etablering kommer också göra att andra investerare får upp ögonen för möjliga etableringar i kommunen, något som kan skapa ytterligare arbetstillfällen.
En eventuell etablering skulle medföra mycket positivt, en möjlighet att vända befolkningsutvecklingen till det positiva, utveckla skolan i stället för att avveckla, säkerställa skatteintäkter för de ökande kraven på finansiering av äldreomsorgen. Med ökat skatteunderlag följer höjda bostadspriser, möjlighet att utveckla infrastruktur typ Grytsvägen, vatten och avlopp med mera.

Låt er inte nedslås av gamla kärnkraftsmotståndare med 70-talsargument och med referenser till den gamla Sovjetstatens misslyckanden i Tjernobyl. Vi lever inte i en kommuniststat och grundlägger inte heller kärnkraftverk på jordbävningsdrabbad eller tsunamidrabbad mark som man gjorde i Fukushima.


All teknik och säkerhet utvecklas. Vi kör inte samma bilar idag som för 50 år sedan. All ny teknik har risker men vi litar till att vi i Sverige och vår svenska industri, genom forskning och kunnande, kommer att lösa eventuella frågetecken såsom vi framgångsrikt har gjort förr.