Kärnkraft behövs för leveranssäker elproduktionFramtidens stora el-slukande projekt som batterifabriker, framställning av fossilfritt stål och cement liksom övergång till eldrift av fordon kräver en stabil och planerbar elproduktion i botten, skriver Lars-Göran Arvidsson (KD).
Framtidens stora el-slukande projekt som batterifabriker, framställning av fossilfritt stål och cement liksom övergång till eldrift av fordon kräver en stabil och planerbar elproduktion i botten, skriver Lars-Göran Arvidsson (KD).

Tack Stig H Moberg för en utmärkt debattartikel i NT den 8/2 om leveranssäkerhet i vårt elsystem.

Insändare 12 februari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vi borde prata om leveranssäkerheten" NT 6/2

Artikeln belyser saker som inte kommer upp tillräckligt i debatten. Moberg tar bland annat upp svängmassa och reaktiv effekt. Dessa fenomen är mycket svåra att förstå för de allra flesta. Kräver kunskaper i ellära. Men de är helt nödvändiga för ett stabilt elnät. 

Det är kanske på grund av bristande förståelse från våra beslutande politiker som detta inte kommer upp tillräckligt i debatten? Vind- och solkraft är bra men bidrar inte till svängmassa och reglering av reaktiv effekt. Här fungerar stora roterande generatorer, främst från vatten- och ångturbiner bäst. 

Vårt samhälle är i dag fullständigt beroende av säker tillgänglighet på el. Även kortvariga avbrott ställer till stora problem. Det hjälper inte att ha ett elöverskott på årsbasis om det inte fungerar hela tiden. Framtidens stora el-slukande projekt som batterifabriker, framställning av fossilfritt stål och cement liksom övergång till eldrift av fordon kräver en stabil och planerbar elproduktion i botten. 

Dock kommer även övrig elproduktion såsom vind- och solkraft att behövas. Men vill vi ha en leveranssäker elproduktion kan vi inte avveckla mer kärnkraft utan snarast börja planera för ny sådan.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa