Karin Jonsson: Entreprenören hann inte ställa om

Vi är väl medvetna om att sopsaltningen är en viktig åtgärd för att få fler att cykla och promenera även under vintertid.

Karin Jonsson kommunalråd Norrköping

Karin Jonsson kommunalråd Norrköping

Foto: Thomas Möller

Insändare2021-12-16 19:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

Vi hoppas dock att den halkbekämpning som vi ändå har kan bidra till att fler väljer cykel.

Vid risk för halka utförs halkbekämpning med traditionella metoder, det vill säga med kubricerat krossmaterial blandat med salt. Dessa metoder har givetvis inte samma kvalitet som sopsaltning och saltlake har som mer eller mindre generar sommarväglag året om. Först när vi har 3 centimeter liggande snötäcke påbörjas plogning, det är som sämst underlag när startkriteriet inte uppfylls och temperaturen pendlar runt nollan. 

Tekniska nämnden har under de senaste åren fått stora besparingskrav och en av åtgärderna för att hålla budget blev att slopa sopsaltningen. Efter sommaren fick nämnden besked om att vi kommer att göra ett överskott i ekonomin som är kopplat till pandemin, något som vi inte kunde förutse tidigare. 

När vi såg att det kunde finnas utrymme i budget så försökte vi återigen få till sopsaltning i år men tyvärr så fungerade inte det, entreprenören kunde inte ställa om på så kort varsel och beställningen kunde vi inte ha gjort tidigare.