Känslomässiga beslut ledde fram till dagens Vita Hästen

Tror fortfarande att Laget i mitt hjärta kommer att kunna bedriva elitverksamhet. Dock så är min uppfattning att det krävs en lite annan arbetsordning, skriver Anders Sjödén. Arkivbild.
Tror fortfarande att Laget i mitt hjärta kommer att kunna bedriva elitverksamhet. Dock så är min uppfattning att det krävs en lite annan arbetsordning, skriver Anders Sjödén. Arkivbild.

Vi är många Norrköpingsbor som bryr oss om stadens idrottsföreningar och även om elitklubbarna.

Insändare 21 mars 2023 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idrottsföreningar som skapar möjlighet till rörelseaktivitet och fostran liksom kamratskap, är en viktig del i alla samhällen. Dagens elitklubbar skapar ett annat vibrato I samhället, man gläds och pratar om ”allt” gällande matcher serier framgångar och motgångar. Listan har inga gränser. Titta exempelvis på IFK Damer, nu i högsta serien. Alla har åsikter, alla vill nå framgångar. Det är vitaliserande för vårt samhälle på så många plan.

Och vårt kära älsklingsbarn Vita Hästen – konkursen 1996 var ett misslyckande på en massa olika plan. Det fanns en tid då precis alla arbetsplatser diskuterade Vita Hästen. På ett eller annat sätt. Lapp på luckan var en regel i Himmelstalundshallen. 4 300 personer och fullsatt.

Under 1990-talet var jag oerhört engagerad i Hästens ungdomssektion. Hade en daglig kontakt med olika personer i administrationen kring A-laget. Mycket på grund av den ”beskattning” på medel som ungdomssektion jobbat fram för sportslig utbildning. Istället fick vi trolla med knäna, för att uppnå resultat. Självklart ville vi att A- laget skulle nå framgångar, men inte utan en sund ekonomipolitik. Tyvärr enligt mitt tycke drabbades man av fartblindhet med alltför stor portion känslomässiga beslut.

 

Jag har inte tappat kontakten med ishockeyn, utan på olika sätt haft meningsutbyte med ett flertal klubbar. Ett axplock säsongen 21–22 mot sportsliga ledningen i LHC. Ett LHC som under våren hade en extremt dålig aura kring A-laget. Conny Gyllander och undertecknad förde samtal, där vi förklarade hur viktigt det var att LHC höll sig kvar i SHL. Framförallt för att Hästen skulle få energi att tävla mot derbyn på den nivån. Yttre påverkan tror jag blev bra då. LHC avslutade serien med vinst med 1 poäng mot Växjö borta därefter vinst mot Örebro Färjestad Brynäs Rögle och SHL-spel nästa säsong var klart.

 

Djurgården har jag också haft kontakt med, samtidigt som deras sportchef Joakim Eriksson entledigades från uppdraget. Jag kritiserade deras oförmåga att utnyttja resurser i dåvarande trupp, och tyvärr ramlade man ur SHL mot Timrå i fyra raka matcher. Rekommenderade då ledningen att studera Oskarshamn IK som sedemera skulle göra enorma framsteg, både ekonomiskt och sportsligt. Utan att ta för stora risker.

I en stad med 30 000 invånare så är det ett bevis på stor duglighet. 16 miljoner i eget kapital 2022. Ett ansvarsfullt förvaltande av företagens och betraktarens insatser. Och till sist utvecklar SHL stjärnor. Imponerande...

I år har jag haft yttre påverkan, direkt mot ansvariga i Redhawks och Västerås IK där jag återigen ifrågasatt personbästa prestationer på satta trupper. Bägge lagen går nu att känna igen.

Tror fortfarande att Laget i mitt hjärta kommer att kunna bedriva elitverksamhet. Dock så är min uppfattning att det krävs en lite annan arbetsordning.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa