Kan de med rätta kalla sig arbetarpartier?

Fredrik Reinfeldt kallade på sin tid Moderaterna för det nya arbetarpartiet.



Även Jimmie Åkesson får Sverigedemokraterna att låta som ett nytt arbetarparti, skriver Claes Thulin. Bilden från sommartal i Sölvesborg 2022.

Även Jimmie Åkesson får Sverigedemokraterna att låta som ett nytt arbetarparti, skriver Claes Thulin. Bilden från sommartal i Sölvesborg 2022.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-29 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skulle löna sig att arbeta och de som jobbade belönades med tusenlappar i jobbskatteavdrag. Det budskapet lockade även till sig väljare från det Socialdemokratiska arbetarepartiet.

Även Jimmie Åkesson får Sverigedemokraterna att låta som ett nytt arbetarparti. Sverigedemokraterna har exempelvis lovat att upprätthålla hög nivå på A-kassan, vilket lockat till sig LO-medlemmar. 

Välkommen till folkrörelsen presenterar Jimmie Åkesson sitt parti på deras hemsida. Han pekar på budskapet att 25 procent av LO-medlemmarna röstar på Sverigedemokraterna. Budskapet är undertecknat med: Sverigedemokraterna- det riktiga arbetarpartiet.

SVT:s Uppdrag granskning ifrågasätter Sverigedemokraterna som det nya arbetarpartiet efter intervjuer med LO-folk i Norrland, där Sverigedemokraterna gjort inbrytningar. Uppdrag gransknings Norrlandsreportage får de intervjuade att framstå, snarare som proteströstande reservsossar än som ideologiskt röstande anhängare till Sverigedemokraterna.

Säväl Moderaterna som Sverigedemokraterna har nu fyra år på sig att visa om någon av dem är ett parti som med rätta kan kalla sig för ett riktigt arbetarparti.