Kan bli chef utan utbildning från högskolan

Norrköpings kommun är en låglönekommun, inte tu tal om det och vi har tidigare kunnat läsa om svårigheten att rekrytera chefer, skriver signaturen Trött på att utnyttjas. Arkivbild.
Norrköpings kommun är en låglönekommun, inte tu tal om det och vi har tidigare kunnat läsa om svårigheten att rekrytera chefer, skriver signaturen Trött på att utnyttjas. Arkivbild.

Ser i NT att det blir lönesatsning i Norrköpings kommun.

Insändare 9 juni 2022 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Stor lönesatsning i kommunens budget" NT 1/6

Norrköpings kommun är en låglönekommun, inte tu tal om det och vi har tidigare kunnat läsa om svårigheten att rekrytera chefer.


Det finns en sida här som aldrig kommer fram, anställda som gör ett mycket bra arbete och har chefskapacitet, de tas inte till vara! 

Har man inte högskoleutbildning kan man inte bli chef i Norrköpings kommun. Oavsett hur bra man än arbetar. Vet flera inom Vård- och omsorg och säkert flera andra verksamheter som sitter i den klämman. Utnyttjas till viss del. Så då söker man nytt istället för att utvecklas inom arbetsplatsen. 

Öppnade dom den vägen så skulle de kunna få chefer som kan verksamheterna. Det finns inget som säger att man blir en bra chef bara för att man har högskoleutbildning. Det kräver så mycket mera än bara teoretisk kunskap. 


Och när det gäller lönerna, visst dom är individuella på pappret men i verkligheten kan chefer inte sätta högre löner även om de skulle vilja. Då säger HR-avdelningen nej och det är väl deras uppdrag! Och vem får dom det uppdraget av? Jo, nämnda politiker. 


Så lösning för försörjning av chefer kan till viss del tillgodoses inom befintlig personal men det säger politiken nej till. Så kan dom sluta slå sig för bröstet när det gäller lönesatsning? Det stämmer bara till viss del.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa