Kan världen bli hjälpt av juridik? Det tror i alla fall de miljövänner som börjat driva sin sak i domstol. Bland de internationella framgångarna är att den holländska regeringen fällts för att ha satt för låga mål för att minska landets koldioxidutsläpp. Staten har därför dömts att göra betydligt kraftigare minskningar.
Positivt är även att en domare i Oregon godkänt en stämningsansökan inlämnat av en grupp ungdomar, stödda av den världskände klimatforskaren James Hansen vars barnbarn ingår i gruppen. Ungdomarna har stämt USAs regering för att dess passivitet i klimatfrågan sätter deras konstitutionella rättigheter på spel.
En av fossilindustrins jättar, Exxon, håller också på att granskas av allmänna åklagaren i New York. Granskningen har bl.a. visat att en intern Exxon-rapport redan 1979 varnade för sambandet mellan oljeförbränning och klimatförändringar. Ändå har bolaget lagt hundratals miljoner på att så tvivel om denna koppling, för att kunna fortsätta tjäna pengar på sin olja.
I Norge har två miljöorganisationer stämt regeringen för att den tillåtit oljeborrningar i Arktis, och Sverige har ungdomsorganisationerna Push Sverige och Fältbiologerna stämt staten för den klimatförstörande försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor.
Alla sätt sägs ju vara bra utom de dåliga, och om legala aktioner kan driva klimatarbetet framåt, så är jag helt för det. Jurister måste inte vara mossiga lagvrängare och etablissemangets stöttepelare – de kan också bli miljöhjältar!