Jorden tar inte hand om vårt skräp

Vart du än går utomhus ser du skräp, du ser plastbestick, påsar, fimpar, snus, hundbajspåsar, möbler, mat eller pant.

 Varje dag ser vi massor av skräp och det tar aldrig slut, det är våran framtid vi förstör, skriver Hedda Berggren.

Varje dag ser vi massor av skräp och det tar aldrig slut, det är våran framtid vi förstör, skriver Hedda Berggren.

Foto: Arne Forsell

Insändare2022-12-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk dig vad mycket finare det hade varit med en ren natur, rena vägar, rena parker eller rena hav. 

Nuförtiden får djur i sig väldigt mycket skräp och saker dom tror dom kan äta. Fåglar äter tuggummi och det leder till exempel till att dom inte kan öppna näbben, få i sig mat eller mata sina ungar. Jag blir ledsen över att se min planet vara så nedskräpad.
Om fler tänker efter innan dom slänger skräpet hade våran natur varit finare. Djur hade haft det bättre och även vi människor. 

Under mätningen 2020 gjord av Håll Sverige Rent, Naturvårdsverket visade det sig att 35 miljoner skräpföremål slängts på marken i bara Sverige. Det motsvarar 60 ton skräp. 

Mellan 5 och 13 miljoner ton plastavfall och plast skräp slängs i havet per år enligt Håll Sverige Rent. Ett av Europas mest nedskräpade områden finns i Sverige längs Bohuskusten, där spolas det upp ungefär fem badkar av skräp varje timme. Vill vi verkligen ha det så?

Det är inte fint att mötas av skräp så fort man går ut utanför dörren. Varje dag ser vi massor av skräp och det tar aldrig slut, det är våran framtid vi förstör. 

Många tänker nog att det är inte bara skräp som kommer att förstöra världen, allt vi gör nu för tiden påverkar jorden på något sätt. Men skräpet har en väldigt stor påverkan också. 

Du som skräpar ner känner du inte skuld? De enda som kan rädda våran värld är vi tillsammans. Gör vårat hem finare och sluta skräpa ned.