Johannesborgsleden stannar vid en dröm

Att Lotta Lanne och Ingemar Hillerström säkert noterat den trafiksituation som råder i centrala delarna av Norrköping och till exempel på Östra Promenaden, Ståthögaleden, Packhusrondellen förutsätter jag.

Insändare 1 mars 2021 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Ju fler vägar desto mer trafik" NT 5/2

I den bästa av alla världar så skiner solen, fåglarna kvittrar och vi människor går och cyklar till våra arbeten och andra händelser i vårt vardagspyssel. Men så är inte den verklighet vi lever i. Alla varken kan, vill, vågar och har den tid det tar att cykla och gå till jobbet. Hantverkare och andra transportörer har inte möjlighet att cykla eller gå. 

 

Det går säkert att påvisa olika studier som bevisar att bättre vägar ökar trafiken. Men jag är rätt säker på att man skulle kunna bevisa motsatsen också om och när man vill. Det är en utopi att trafiken kommer att minska så mycket i framtiden att besvären på aktuella platser lättar nämnvärt. Det är i alla fall min övertygelse. Ni har väl även noterat att målet är fossilfria bilar. Elbilar och vätgasbilar kommer förhoppningsvis att fylla våra gator i framtiden. Då är det bra om det finns ringleder. Vi behöver få bort både personbilar och inte minst tung trafik från Östra Promenaden med flera stråk. Då hjälpar det inte att se till att dessa fordon får det besvärligare att ta sig fram. Vilken verklighet lever ni i egentligen? Jag börjar mer och mer inse att Johannesborgsleden bara är något som vi får drömma om precis som Femöresbron. 

Tycker ni det är vettigt att många åker omvägar för att slippa rusningstrafiken med resultatet ökat utsläpp. 

 

Tror ni verkligen själva på att vi kommer att ha spårvagnslinjer till varje stadsdel i Norrköping? Ingen skulle vara gladare än jag, men dessa pengar finns inte. Det finns ju idag inte pengar till att salta cykelbanor där ni vill att vi ska cykla. Snacka om delat budskap. Ni säger cykla mer, ansvariga inom kommunen säger cykla inte på vintern, det är halt och vi har inte pengar. Ni politiker och tjänstemän lever med skygglappar. 

Vår kära grannkommun Linköping har kommit betydligt längre med yttre ringleder. 

Nej trafiken lär inte minska framöver. Men förhoppningsvis blir den mer grön. Satsa gärna på kollektivtrafik och gör den mer attraktiv genom tätare och ökade linjer där det behövs och framförallt sänk biljettpriserna. Men biltrafiken kommer inte att minska oavsett om ni har dessa drömmar, tyvärr. 

Ämnen du kan följa