Historien får visa om Symfoniorkestern är en ödesfråga

Det kan vara klädsamt att vi enas om hur verksamheten inom Louis De Geer faktiskt utformades från början, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl i sitt svar till Henric de Koster.

Jag står för att även kulturen måste bidra i tuffa ekonomiska tider och tar gärna den fortsatta debatten med Norrköpings medborgare, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Jag står för att även kulturen måste bidra i tuffa ekonomiska tider och tar gärna den fortsatta debatten med Norrköpings medborgare, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Foto: Thomas Möller/Annika Flood

Insändare2023-08-20 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Historien bakom Louis De Geer fattades" NT 15/8

Henric de Koster tar till stora ord för att plädera för att Symfoniorkestern ska undantas från förändringar när vi rensar upp i tidigare ledningars oreda och samtidigt hanterar en lågkonjunktur med vikande skatteintäkter. 

Han drar sig inte för att kalla mig historielös och på väg att begå politiskt självmord. Historien framåt får visa om just Symfoniorkestern är en sådan ödesfråga för Norrköpings medborgare att en majoritet väljer mindre resurser till kommunens kärnuppdrag och att kulturinstitutionerna ska sitta i orubbat ekonomiskt bo. 

Dessutom kan det vara klädsamt att vi enas om hur verksamheten inom Louis De Geer faktiskt utformades från början. Det är sant att Symfoniorkestern behövde nya lokaler vilket föranledde att dåvarande politiska ledning påbörjade planering för det. Men – och det är viktigt att framhålla – konsert- och konferensverksamhet har varit en del av verksamheten i lokalerna ända sedan de invigdes. 

I klartext – det var från början meningen att Symfoniorkestern skulle samsas med andra hyresgäster. Förutsättningarna för detta samutnyttjande har reglerats i ett samverkansavtal mellan Norrköpings kommun (som äger fastigheten) och Scenkonst Öst. Det tidigare avtalet är inte längre giltigt och det pågår nu en process för att få till stånd ett nytt avtal. 

Förhandlingar innebär alltid ett givande och tagande och det är bra att vi nu öppet och transparent har fått möjlighet att redovisa för Norrköpings medborgare hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut. Jag står för att även kulturen måste bidra i tuffa ekonomiska tider och tar gärna den fortsatta debatten med Norrköpings medborgare. 

Sophia Jarl M

Kommunstyrelsens ordförande