Jag vill ge en annan bild av fritidsgårdarna

Det har varit mycket tal om Norrköpings fritidsgårdar i samband med sparkrav och nedskärningar. Hela tiden nämns ungdomar i tonåren som ska ha någonstans att vara för att inte driva runt på gatan och lockas in i kriminalitet.

Fritidsgårdarna ordnar resor, utflykter och mängder av aktiviteter för de barn och ungdomar som vill göra saker. Varje vecka, skriver signaturen Insatt.

Fritidsgårdarna ordnar resor, utflykter och mängder av aktiviteter för de barn och ungdomar som vill göra saker. Varje vecka, skriver signaturen Insatt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-02-22 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ligger såklart en del i det. Men den bristfälliga statistiken som redovisats här i NT, och som till viss del från politiskt håll motiverat beslutet, är fortfarande långt från hela sanningen. Fritidsgårdarna är så mycket mer än bara tänkt förvaringsverksamhet för tonåringar på glid.

I fredags (16/2) var det till exempel över 400 besökare på disco för årskurserna F-6 på fritidsgården i Krokek. Anordnat av ungdomar från samhället tillsammans med personalen där. Liknande aktiviteter arrangeras även på andra gårdar. Troligtvis är detta helt okänt hos beslutsfattande politiker, och säkert många andra också?

Varje dag kan det komma 60-70 mellanstadiebarn till fritidsgården i Krokek efter skolan. Det erbjuds mellanmål, aktiviteter och ett socialt sammanhang. Många andra gårdar, också nedläggningshotade Åby, har stor andel besökare i denna kategori.

Den 20 februari samlades ett stort antal barn i samma åldersgrupp för en innefotbollsturnering i Sandbyhovshallen. En fantastisk start på Sportlovet. Samtliga gårdar medverkade, med barn från kommunens alla hörn.

Fritidsgårdarna ordnar resor, utflykter och mängder av aktiviteter för de barn och ungdomar som vill göra saker. Varje vecka. Stängda fritidsgårdar och minskad verksamhet påverkar så väldigt många fler människor än bara de handfull tonåringar som dyker upp i bristfälliga statistiksammanställningar.

Låt fritidsgårdarna göra saker med det stora antalet som vill.