Jag får inte hindra utvecklingen

Fastighetsägare i Klintabergets område kommer att drabbas hårt, oavsett om det byggs 20 eller nio verk, skriver Agneta Lundén. Genrebild.
Fastighetsägare i Klintabergets område kommer att drabbas hårt, oavsett om det byggs 20 eller nio verk, skriver Agneta Lundén. Genrebild.

Hösten 2020 bjöd Holmen berörda fastighetsägare till samråd – bland annat mig. 77 vindkraftsturbiner på vardera 290 meter skulle byggas i tre områden i Norra Östergötland: Skybygget, Högsjön och Klintaberget.

Insändare 18 februari 2022 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På kartan kunde jag se att min fastighet låg mitt i etableringen. Det kändes tungt. På samrådet fick jag veta att jag inte kunde hindra samhällsutvecklingen, och att behovet av grön el måste lösas för Sverige, för Norrköpings kommun och för Holmen. Holmens projekt var en nödvändig del i projektet ”att rädda planeten”. 

 

Sedan dess har Holmens planer skrinlagts för Skybygget det vill säga områden kring Ågelsjön, Sörsjön, Rodga, Näknen och Graversfors. Enligt Holmen berodde det på att dom lyssnat på oss boende, men i själva verket berodde det på att Försvaret sagt nej.

 

Sedan sa politikerna i Finspång nej till den tänkta exploateringen i Finspång vilket tog bort hela området Högsjön och halva Klintaberget. 77 vindkraftverk hade nu minskats till nio.

 

Om man tar hänsyn till riktlinjerna med skyddsavstånd och annat i Norrköpings översiktsplan vad gäller dessa verk, återstår 1 vindkraftverk på Klintaberget. Företrädare för Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har i pressen lämnat besked att dessa partier kommer att tillstyrka vindkraftsetableringen – trots att den strider mot kommunens översiktsplan. Då är vi tillbaka till 9 verk.

 

Fastighetsägare i Klintabergets område kommer att drabbas hårt, oavsett om det byggs 20 eller nio verk. Dessa planerade vindkraftsturbiner om 290 meter är högre än några vindkraftsverk som byggts på land, någonstans i världen. 

 

Jag får inte hindra samhällsutvecklingen, men konsekvenserna för mig personligen kan bli att jag inte orkar bo kvar och att jag måste sälja min fastighet till ett kraftigt reducerat pris.

 

Holmen arbetar vidare för att bygga nio verk i Norrköping. I Norrköping har företrädare för Socialdemokraterna och Kristdemokraterna intagit ståndpunkten att kommunens översiktsplan får stå tillbaka för att samhällsutvecklingen så kräver. Jag ska finna mig i att medverka till att finansiera Holmens vindkraftsprojekt, genom ett reducerat fastighetsvärde för att samhällsutvecklingen så kräver. 

 

Vindkraften levererar el bara när det blåser. Jag ser inte den utvecklingen som positiv. Det handlar inte heller om ”utveckling” utan om ”förändring” och ”försämring”. Jag förstår inte varför jag och mina grannar ska behöva göra stora uppoffringar, för att bidra till en förändring som bara leder till något som är sämre.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa