Jag älskar mitt jobb i hemtjänsten

Signaturen Undersköterska i hemtjänsten vill inte att medarbetarna inom hemtjänsten ska nedvärderas hela tiden.

Tidsmätningen betyder inte att man ska jobba så fort som möjligt utan att brukaren ska få den tid den behöver, skriver signaturen Undersköterska i hemtjänsten. Arkivbild.

Tidsmätningen betyder inte att man ska jobba så fort som möjligt utan att brukaren ska få den tid den behöver, skriver signaturen Undersköterska i hemtjänsten. Arkivbild.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2022-03-08 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"De fick nog av hemtjänsten - nu sköter Rune hemmet" NT 6/3

Nu skrivs det om hur hemskt det är att ha hemtjänst. I artikeln står det att de fått 13 olika personer på 14 dagar. Låter mycket men tänk efter lite. Full hemtjänst är sex besök eller mer på en dag. Sedan tillkommer nattbesök också. Sedan hjälp med tvätt, städ kanske promenad social samvaro med mera. 

Är det så många då? 

Vi i hemtjänst kan bara jobba heltid. Klockan 07-16 eller 12-22. Nattarbetarna jobbar 21:45 - 07. Vi måste ha nio dagar ledigt på fyra veckor. 

Vi jobbar alla röda dagar varannan helg. Jag älskar mitt jobb I hemtjänsten och tycker det är tråkigt att bli nedvärderad hela tiden. Någon på Facebook hade gjort jämförelse med brevbäraren som går samma runda hela tiden. Men hen går inte tillbaka till samma brevlåda sex gånger på en dag. Går inte dit kvälls och nattetid. Inte helger eller röda dagar. 

Jag är stolt över mitt jobb I hemtjänsten. Jag ser tidsmätningen som något positivt. Tidsmätningen betyder inte att man ska jobba så fort som möjligt utan att brukaren ska få den tid den behöver. Sedan håller jag med om att lönerna behöver höjas. 

Det är svårt att få personal till hemtjänsten för det har så dåligt rykte. Alla passar inte att jobba i hemtjänst. Tyvärr har många väldigt starka åsikter om hur det är att jobba i hemtjänst men de har aldrig gjort det själva.