Investera mer i skolbiblioteken

Idag pratas det mycket om att barn och unga läser alldeles för lite.

Insändarskribenten menar att mer måste satsas på skolbiblioteken för att få fler barn att läsa.

Insändarskribenten menar att mer måste satsas på skolbiblioteken för att få fler barn att läsa.

Foto: Magnus Johansson

Insändare2022-03-29 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Egentligen är det inte så konstigt när många skolor inte har något skolbibliotek, skolbibliotekarie eller populära böcker som barn och unga vill läsa.

På min skola har vi både ett skolbibliotek, skolbibliotekpedagog och många böcker. Så jag har tur, jämfört med många andra elever. På min skola får vi tid att läsa på lektioner, flera elever läser på sina raster ute/inne. Vi får också låna hem böcker.

Men trots att vi har böcker så är många gamla och slitna. De nya och populäraste böckerna blir utlånade direkt. Då får man vänta länge för att vi kanske bara har två stycken av den boken. På min skola får vi önska böcker men många gånger får vi vänta för att skolbibliotekets pengar är slut. De böcker som finns kvar i hyllorna är böcker som vi redan har läst, eller böcker som är gamla från 90-talet. 

Det här är vad vi elever önskar:

För att elever ska läsa mer så måste det finnas nya och populära böcker. Det behöver finnas olika typer av böcker som passar alla årskurser, både lätta och svåra och på olika språk.

Mer pengar så att skolor kan anställa skolbibliotekarier som kan gå runt i klasserna och tipsa om böcker. Då kan fler elever bli intresserade av böcker och läsning. En skolbibliotekarie som känner eleverna vet också vad eleverna vill läsa.

Om fler elever läser mer böcker så behöver de inte sitta så mycket framför skärmen och förstöra sin syn. Det är faktiskt billigare med böcker än glasögon.

Nu vill jag och många andra elever att ni som har ansvaret för budgeten i Norrköping ändrar på det här och ger mer pengar till skolbiblioteken. 

Vilma Karlsson

Elev på Hagaskolan 5D

Bokaktivist och representant i biblioteksrådet