Ville bara gråta när karlarna sågade ned eken

Varför sågar ni ner en frisk hundraårig ek Hyresbostäder?, frågar Annika Braesch och får svar av fastighetsbolagets marknadschef Lars Löfgren.

Den gamla eken på Karl Wards gata i Klockaretorpet.

Den gamla eken på Karl Wards gata i Klockaretorpet.

Foto: Annika Braesch

Insändare2023-11-08 19:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Stora gamla träd har stort värde för fågelliv, insektsfauna och fladdermöss i stadsmiljön. Ju äldre träd är desto mer bidrar de till lokalklimatet" – kan man läsa på Norrköpings kommuns hemsida.


Och i senaste tidens arkitektur har man börjat sätta så stort värde på gamla träd att man till och med bygger hus omkring dem ibland. Men här i Klockaretorpet ryker friska gamla träd överallt. 

Idag ville jag bara gråta när några karlar plötsligt sågade ner den underbara gamla eken framför vårt hus på Karl Wards gata. Den var det vackraste vi hade på gården, förmodligen upp mot hundra år gammal eller mer.

Jag älskade att sitta och titta på den när sommarvindarna krusade lövverket. Det var tillflykt för många småfåglar. Det skuggade i sommarhettan och förmodligen drack det upp mycket av det överflöd av regn vi fått på sistone.

Jag frågade killarna: "Varför?"

"Ja, det kan man undra", sa den ene. "Kanske någon vaktmästare som inte orkar sopa löv?"

Annika Braesch

Svar direkt

Vi förstår frågan och vi delar verkligen uppfattningen om värdet av biologisk mångfald i närheten av där vi bor. Just Klockaretorpet har ju dessutom naturnära som ett av sina signum.

Men ibland krockar intressen, och just i detta fall tvingades vi till ett svårt val. Husen på Karl Ward står på tur för att få bättre och justerade el, vatten- och värmeledningar. 

Alla husen behöver få nya undercentraler för att styra flödena och det behöver grävas upp för att byta ut kulvertar.

Nuvarande är mycket slitna med läckage och onödigt spill och kostnader som drabbar både oss och er hyresgäster. Tyvärr går det inte utföra det arbetet utan att vi skadar rotsystemet och dödar trädet. Av den anledningen sågades det istället ner i förväg. Beklagar att du inte blev informerad om den här bakgrunden när du ställde frågan, istället för det felaktiga och lite tråkiga svar du fick.

Lars Löfgren, Marknadschef, Hyresbostäder