Farthindret trycks ned av tunga fordon

I korsningen Gamla Övägen – Gröndalsgatan pågår ett ombyggnadsarbete där man byggt en ny kraftig modell av väggupp.

Här är det nya farthindret på Gamla Övägen.

Här är det nya farthindret på Gamla Övägen.

Foto: Thomas Möller

Insändare2022-08-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kraftigt att man i princip  måste stanna för ett sedan försiktigt glida över.

Vid akutlarm av ambulans så är varje sekund dyrbar tid och de flesta ambulansutryckningarna måste nu passera det nya vägguppet, vilket fördröjer akutinsatsen.

Hur har ansvarig trafikplanerare tänkt ….. och har det skett något samråd med ambulanssjukvården före ombyggnadsåtgärderna?

Frågvis

Svar direkt

Hej och tack för ditt engagemang för trafiken i Norrköpings kommun. 

Korsningen Gamla Övägen – Gröndalsgatan /Ektorpsgatan har smalnats av och försetts med farthinder som består av IFD – dämpare. IFD – dämpare är en effektiv fartdämpare för bilister samtidigt som de minskar risken för rygg-och nackskador hos busschaufförer och lämpar sig bra för räddningstjänstfordon samt snöröjning. 

När en buss, brandbil eller en ambulans med sin tunga utrustning och exklusiva stötdämpare kör över farthindret trycks det ned och fordonet åker bekvämt över, men när en bil passerar behåller farthindret sin form och ger ett gupp. Kommunen har haft kontakt med både ambulanssjukvården och räddningstjänst innan ombyggnationen, de har haft möjlighet att provköra IFD – dämparen och är positiva till valet av farthinder.

Johanna Morgan

Projektledare, Samhällsbyggnadskontoret.