Ingen vet något om de långsiktiga konsekvenserna

Signaturen Inger tycker det är galenskap att vaccinera en hel värld med ett nytt vaccin.

Själv tycker jag att det är ren galenskap att vaccinera en hel värld med ett helt nytt vaccin och en helt ny teknik, skriver signaturen Inger.

Själv tycker jag att det är ren galenskap att vaccinera en hel värld med ett helt nytt vaccin och en helt ny teknik, skriver signaturen Inger.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-22 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Höjden av egoism att inte låta vaccinera sig” NT 7/9

Jag håller inte med dig…
Forskning säger att det är i princip omöjligt att vaccinera bort ett föränderligt virus, så pandemin kommer inte att ta slut bara för att alla vaccinerar sig. Istället riskerar man att förlänga pandemin, och att det bara leder till fler och fler sprutor. 


Se bara på Israel som nu har en skenande smittspridning trots tidig massvaccinering och krav på munskydd (källa Worldometer).
Vid genomgången Covid-19 får man ett mycket bredare immunförsvar än vid vaccination, så det mest solidariska vore att erbjuda vaccin till riskgrupperna och låta övriga friska individer utsättas för smittan. Precis som vi gör vid säsongsinfluensan.
Det är trots allt väldigt, väldigt få människor som drabbas av allvarlig sjukdom i Covid-19, varav de allra flesta har underliggande hälsoproblem. Så det mest rimliga vore att arbeta förebyggande med livsstilsförändringar samt att ta fram en effektiv medicin mot sjukdomen istället. 


Sedan är det ju så att likaväl som en ovaccinerad kan vara symptomfri och sprida smitta, så kan en vaccinerad göra det. 
Själv tycker jag att det är ren galenskap att vaccinera en hel värld med ett helt nytt vaccin och en helt ny teknik, som dessutom bara har ett nödgodkännande, och där ingen vet något om de långsiktiga konsekvenserna för vare sig människor eller miljö.