Inför noll-taxa på bussen för pensionärerna

I Katrineholm har nyligen 0- taxa införts för pensionärer . Det är dags för det i Norrköping också, skriver Karin Odelblad.
I Katrineholm har nyligen 0- taxa införts för pensionärer . Det är dags för det i Norrköping också, skriver Karin Odelblad.

Den senaste tiden har NT varit full både av artiklar och insändare som handlar om Östgötatrafiken.

Insändare 1 juni 2022 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många förändringar har skett de senaste åren och nu aviseras nya förändringar, framförallt i busstrafiken i glesbygd. 

Jag har en fråga till  de styrande i Östgötatrafiken. Är kollektivtrafiken till för invånarna eller är invånarna till för kollektivtrafiken? De förändringar som föreslås är snabbare turer mellan punkt A och B och nedläggning av vissa hållplatser, som innebär att en del människor helt blir utan buss. Åker ni som bestämmer över kollektivtrafiken själva? De beslut som tas verkar vara skrivbordsprodukter utan verklighetsförankring.

Inne i Norrköping åker många människor spårvagn, men vill någon besöka Östra Eneby kyrka är den hållplatsen borta. Likaså hållplatsen vid De Geerskolan,  där många elever går. Buss nummer tio  är skyltad Navestad men vänder vid Trumpetaregatan, oftast helt tom.på folk.Människor som reser till Navestad byter inte förbindelse vid Trumpetaregatan.

Det som beskrivs som en bättre trafik har blivit sämre. Restiden innebär också, att man ska ta sig till hållplatsen, som nu har hamnat längre bort.Totalt blir restiden längre.  Det borde även de styrande kunna räkna ut. Dessutom borde det finnas flexibilitet. Mindre bussar kan användas vid lågtrafik och expressbussar morgon och kväll för pendlare.

Nu till taxorna!

Idag kostar en enkel biljett 18,90  om man inte åker under lågtrafik då är det billigare. För mig som pensionär kostar det då 17,50. Det är väl flott! För människor,  som åker då och då och gärna vill åka lite billigare, innebär det att ett nytt kort måste införskaffas.

Appen är bra att ha men man måste vara ute i tid och planera sin resa och inte aktivera biljetten förrän det är dags att stiga ombord. Jag är nog inte ensam om att ha blivit ¨blåst¨ på några biljetter.

Att väntsalen nere vid Centralstationen har stängt anser jag vara dåligt. Ambulerande team kan inte ersätta  personal, som hjälper till om det strular. Dessutom  behövs  en väntsal, som erbjuder skydd mot regn och rusk. Att hänvisa till Centralen är småaktigt. Stängningen skedde lägligt i samband med pandemin.

I Katrineholm har nyligen 0- taxa införts för pensionärer . Det är dags för det i Norrköping också, anser jag.Vi behöver satsa på kollektivtrafiken med full kraft för klimatets skull. Uttrycket ”Hela Sverige ska leva” måste få en mening och inte bara vara tomma ord. Så skärpning ni som bestämmer! Det är faktiskt val i höst!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa