Norrköping – en fantastisk stad på många sätt

En sak som skulle spara mycket pengar i framtiden är samordning mellan de olika direktörerna. Gräv inte i gatan utan att kontrollera om annan planering finns, skriver signaturen BW. Arkivbild från Styrestagatan.
En sak som skulle spara mycket pengar i framtiden är samordning mellan de olika direktörerna. Gräv inte i gatan utan att kontrollera om annan planering finns, skriver signaturen BW. Arkivbild från Styrestagatan.

Har under några år gått runt i Norrköping och betraktat vår fantastiska stad med underbara byggnader och parker. En stad som nu är under stor förändring, bland annat Inre hamnen.

Insändare 1 december 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tur att den stora rivningshysterin av gamla kvarter stoppades. Tack våra stadsarkitekter. Men vad håller våra styrande på med nu? 

Besparingar som måste till eftersom pengarna tydligen inte räcker till. Har nu gjort en snabbkontroll på hur det är i vår stad. Norrköping har 85 ledamöter plus ytterligare 45 ersättare i kommunfullmäktige. Det är till och med fler än vad Sveriges näst största stad, Göteborg, har.

Folkmängden i Norrköping är 145 000 innevånare. Av dessa är cirka 74 000 i arbetsför ålder (16–65 år). Av dessa är 8,8 procent arbetslösa, alltså 6 490 personer.

Antalet anställda i kommunen är 12 000 personer. Det innebär att av de arbetsföra är 16 procent anställda i kommun. Det behövs alltså en anställd för att ”serva” tolv personer (alla innevånarna inräknade). Låter väldigt orimligt högt i min värld.

Dessutom ser jag på hemsidan att vi har 13 direktörer i kommunkoncernledningen plus 9 stycken vd:ar i kommunens bolag. Alltså har en direktör respektive vd 545 anställda var i kommunen. Är detta rimligt?

I dessa tider när vi hela tiden får höra att stora ”besparingar” måste till. Jag tycker det är mycket bättre att använda effektivisering istället.

Norrköping. Något har blivit fel. Effektivisering är inte att låta undersköterskor och personal på långvården klippa itu tvättlappar för att få dubbelt så många tvättlappar. Ni måste börja effektiviseringen uppifrån till att börja med.

Finns det för många direktörer?

Ni som förespråkar försäljning av byggnader och verksamheter ska läsa kapitel 12 i boken Girig-Sverige av ekonomijournalisten Andreas Cervenka. Flera kommuner i Sverige har redan insett att sälja fastigheter blir dyrare i längden än att behålla och underhålla.

Ett av de absolut största felen som gjordes var att sälja bort energiverket. De kommuner som behöll verken genererar en avkastning på minst 400–500 miljoner kronor varje år. Ett råd: köp tillbaka från Eon. Avkastningen betalar de räntekostnader som uppkommer. Dessutom blir verket kommuninnevånarnas egendom.

Skattebetalarnas förening anser att Norrköping kommun slösar nära 400 miljoner kronor om året på att man inte använder skattekronorna tillräckligt effektivt.

En sak som skulle spara mycket pengar i framtiden är samordning mellan de olika direktörerna. Gräv inte i gatan utan att kontrollera om annan planering finns.

Vid varje grävning ska kulvertar monteras så slipper man stänga av vägar i framtiden.

Det finns så mycket att effektivisera i Norrköping. Men det är bråttom att starta och inte inrikta sig på småsaker. (Kan inte låta bli att nämna bastun vid Glottern).

Dessutom: Hur kunde man låta Femöresbron bli en sådan långbänk med kostnader som skjuter i höjden? Ibland funderar jag på om vi är till för politikerna eller politikerna är till för oss innevånare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa