I Norrköping får någon annan betala för stålbadet

Regeringen ger en otillräcklig summa i statsbidrag till kommuner och regioner.

I juni tog kommunfullmäktige beslut om budgeten som innebär  ett stålbad för Norrköpings invånare - men inte för alla, förmodar signaturen Stålbadare.

I juni tog kommunfullmäktige beslut om budgeten som innebär ett stålbad för Norrköpings invånare - men inte för alla, förmodar signaturen Stålbadare.

Foto: Eva Jensen

Insändare2023-08-16 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Odramatiskt när budgeten klubbades igenom på KF" NT 19/8

Det vill säga att man begär att kommunerna ska tillhandahålla olika saker för sina invånare. Som till exempel att driva och utveckla skolundervisning. Men man vill inte betala för det. 

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tycker att det är bra och vill inte ställa det kravet på regeringen. Hon går så långt i en intervju med NT att hon kallar statsbidrag för socialism och att det är ett tecken på att man vill att någon annan ska betala. 

Regeringen (och tidigare regeringar) har sett till så att vissas privatekonomi gynnas mycket mer än många andra arbetstagares, sjukskrivnas och pensionärers privatekonomier genom exempelvis inflationsskydd på höga löner, högt jobbskatteavdrag och planlöst elbidrag....

Vad kan man kalla det? Och vem betalar priset? Någon annan kanske?

I stället för att be om mer hjälp från staten ska nu Norrköping genomgå ett stålbad. Där alla måste bidra enligt kommunstyrelsen. Men med mer än att ta hem pizzakartongerna från utflykter. Hur drabbas kommunstyrelsens medlemmar privat av stålbadet? Man får många tusenlappar i månaden extra kvar av staten men vad måste man avstå från i kommunens stålbadande?

Är det inte egentligen så att man sitter i kommunledningen och tar beslut om neddragningar som man vill att någon annan ska betala? Som till exempel skoleleverna och deras familjer plus skolpersonalen. Och givetvis många andra som får sina liv påverkade av stora besparingar.