Hyreschocken, det får vara nog nu fastighetsägare

Boendekostnaden är den överlägset största kostnaden för gemene man, det kan då inte enbart vara arbetarklassen som ska ta ansvar som det talats så gott om angående att få ner inflationen, skriver Marcus Israelsson och Irja Berglund. Genrebild.
Boendekostnaden är den överlägset största kostnaden för gemene man, det kan då inte enbart vara arbetarklassen som ska ta ansvar som det talats så gott om angående att få ner inflationen, skriver Marcus Israelsson och Irja Berglund. Genrebild.

Det bästa med att bo i hyresrätt är nog friheten det innebär. Friheten att inte behöva oroa sig över reparationer i huset eller över stigande räntor på bolånet.

Insändare 11 maj 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låga hyror med hög standard, ja det hade kunnat vara så. Nu är det höga hyror och ganska låg standard, behövs nya fönster eller en ny spis är det hyresgästen som får betala det utöver hyresökningen.

 

När elpriser, räntor, matpriser och ja, i princip alla priser stiger känns det extra skönt att bo i hyresrätt. Man vet vad man betalar för sitt boende varje månad och behöver inte vara orolig för plötsliga höjningar, förutsatt att inte hyresvärdarna agerar som de gör nu tar ut övervinster. Bland toppen i Sverige landade Östergötlands höjningar på, varav vår egen allmännytta i Norrköping där borgerlig samverkan sitter vid makten tog ledningen på högst hyresökning i Östergötland enligt tidningen Hem & Hyra.

 

Den årliga löneökningen som facket förhandlat fram centralt landade på 4,1 procent för år 2023 och räcker inte på långa vägar upp till inflationen. Efter förhandlingar med Hyresbostäder och Heimstaden landade hyresökningarna för hyresgästerna runt 4,5 procent, bara det mer än vad facket lyckats förhandla fram centralt. 

Boendekostnaden är den överlägset största kostnaden för gemene man, det kan då inte enbart vara arbetarklassen som ska ta ansvar som det talats så gott om angående att få ner inflationen. Fastighetsägare i Norrköping ta ert ansvar! Hur ska vi ens försöka ta ansvar när fastighetsägarna ensamma äter upp den årliga löneökningen. Pensionärer och till exempel studenter får ju inte ens en inkomstökning värd namnet, vart ska de ha råd att bo? 

 

Man gillar enkelheten med att bo i sin hyresrätt, utan att behöva göra en massa jobb med den. En villa kräver mycket jobb, det ska målas och repareras, trädgården ska skötas och gräset ska klippas. Man betalar gärna för lyxen att få slippa allt det jobbet och gör gärna annat som man tycker är roligare i stället. Ironiskt nog som boende i en hyresrätt idag betalar man långt högre i månaden än vad en bostadsrätt eller villa kostar i månaden. 

Sverige har haft en unik bostadsmarknad, där alla en gång i tiden kunde hitta en boendeform som passar just dem. Man var inte tvungen att ha rika föräldrar eller stora besparingar för att kunna få ett bra boende. Det var upp till var och en om man föredrog ägt eller hyrt boende. Den valfriheten måste vi värna om och se till att det byggs tillräckligt många nya hyresrätter som alla har råd att bo i.

För många är det i dagens läge det enda alternativ att bo i frivilligt eller ej, så bygg prisvärt för vanligt folk.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa