Hur tänker ni egentligen i Motala?

Har västra delen av Östergötland drabbats av mindervärdighetskomplex eller vad är det som driver på att bygga den största solcellsparken eller de största vindkraftverken.

Det är bara under 20 procent av årets timmar som det är möjligt att producera el med solceller, skriver signaturen Göran J.

Det är bara under 20 procent av årets timmar som det är möjligt att producera el med solceller, skriver signaturen Göran J.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Insändare2021-10-26 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Närboende vill stoppa rekordstora solcellsparken" NT 14/10

Vi har nu i dagarna sett hur oduglig de förnybara elproducenterna är när det inte är tillräcklig vind.
En annan oduglig förnybar energikälla är solkraft från solcellspaneler som aldrig, aldrig kan ersätta vår baskraft som i Sverige består av värmekraft, vattenkraft och kärnkraft.


De som inbillar sig något annat kan bara sätta sig ner och beskåda nedanstående fakta.
Ett år består av 8 760 timmar av dessa 8 760 timmar är det hälften dag och hälften natt. På natten, 4 380 timmar, så är solpaneler helt döda inte en enda kWh produceras. Däremot dagtid kan solcellspaneler producera energi.


Men under dagtid är molnen en faktor som reducerar produktionen. Det är så illa att i Sverige finns bara cirka 1 700 timmar möjliga för produktion av elenergi från solceller. Detta är fakta från SMHI:s mätningar av soltid.
Detta betyder att under 20 procent av årets timmar är produktion från solcellspaneler möjlig. I övrig tid kan solceller klämma fram några futtiga kWh men natten lyser svart.


Visst kan den enskilde villaägaren reducera sina elkostnader med hjälp av solceller men jag kan inte förstå varför vi som inte har möjlighet till att sätta upp solceller på taket eller bygga solcellsparker skall vara med och betala dessa solcellssystem, batteribilar, elmoppar eller lyxbilen Tesla.